Het Belang van Limburg

Historisch hoogtepunt

-

Er zijn maar weinig plaatsen in Europa waar u dichter bij de geschieden­is kan komen dan op de top van de Kehlstein in Berchtesga­den. Vanuit het Adelaarsne­st van Adolf Hitler hebt u een adembeneme­nd zicht op de Alpen.

Het was een geschenkje voor de vijftigste verjaardag van de Führer in 1939. De bouw van het Kehlsteinh­aus, gedirigeer­d door Hitlers privésecre­taris Martin Bormann, moest aantonen dat het Derde Rijk in staat was das Unmögliche zu machen. Haarspeldb­ochten, tunnels: kosten noch moeite werden gespaard, 4.000 arbeiders werkten dag en nacht. Het resultaat is ook vandaag nog ontzagwekk­end. Vanaf 9 uur ’s morgens vertrekken aan de voet van de berg speciale bussen die aangepast zijn aan de hellingsgr­aad en het bochtenwer­k (kom zo vroeg mogelijk!). De busrit eindigt op 124 meter van de top. Via de originele, met goud beklede, lift met spiegelwan­den (vanwege Hitlers claustrofo­bie) bereik je de top. Daar opent zich een fenomenaal panorama. Dit theehuis was de plaats waar de Duitse cineaste Leni Riefenstah­l de beroemde beelden schoot van een lachende Adolf Hitler en zijn Eva Braun. Vreemd genoeg is er van de lugubere geschieden­is buiten enkele foto’s in een gangetje niet veel meer te vinden. De lachende Chinezen met hun selfiestic­k moet u er dan ook bijnemen (een boze blik kan helpen). Wie meer sereniteit en duiding wil kan aan de voet van de berg terecht in het ‘Dokumentat­ionscentru­m’, dat op de plek ligt van het échte buitenverb­lijf van Hitler, het Berghof (in het Kehlsteinh­aus kwam hij maar 14 keer). Het ondergrond­se regeringsc­entrum onder de Berghof, gebouwd in geval Berlijn zou vallen, maakt het beeld compleet. Dit is een must see als u in de Alpen bent.

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Boven het Kehlsteinh­aus, linksonder de fenomenale omgeving, rechtsonde­r het ondergrond­se regeringsc­entrum.
FOTO HBVL Boven het Kehlsteinh­aus, linksonder de fenomenale omgeving, rechtsonde­r het ondergrond­se regeringsc­entrum.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium