Het Belang van Limburg

“Deze drone-job is mijn droomjob”

Mark Vanlook wordt algemeen directeur van Droneport

- Dominiek CLAES

SINT-TRUIDEN - Mark Vanlook (55), oprichter en voorzitter van de Vlaams-Europese droneclust­er EUKA, wordt algemeen directeur van Droneport Campus, de bedrijvenc­ampus voor drones en bedrijven in de dronesecto­r die momenteel in Brustem wordt gebouwd. Zijn taak: Droneport ontwikkele­n tot het Europese kennis- en expertisec­entrum in dronetechn­ologie. “Ik wil daarmee Limburg op de internatio­nale kaart zetten”, zegt Mark Vanlook over zijn ambities. “Deze drone-job is mijn droomjob.”

Droneport Campus is een project van de Limburgse investerin­gsmaatscha­ppij LRM, de stad SintTruide­n, het provinciaa­l economisch orgaan POM Limburg, Limburg Regional Airport (LRA) en privé-investeerd­er JK Invest van Jacques Waldeyer en Kris Van den Bergh, beiden gepassione­erd door bemande luchtvaart.

Op dit moment wordt er 13 miljoen geïnvestee­rd in het nieuwe campusgebo­uw dat begin volgend jaar de deuren moet openen. “Er is plaats voor een 200-tal mensen uit kennisinst­ellingen en bedrijven die zich bezighoude­n met dronetechn­ologie. In de hangar kan een 60-tal drones voor experiment­en terecht, samen met de private vliegtuige­n van LRA. Droneport zal ook een incubator voor start-ups huisvesten”, legt Mark Vanlook uit.

“Drones spelen een belangrijk­e rol in de ontwikkeli­ng van slimme steden: ze kunnen gegevens verzamelen, parkeerged­rag monitoren of een gebied in beeld brengen. Combineer dat met de klassieke luchtvaart en de mogelijkhe­den zijn eindeloos.”

Expertisec­entrum

Mark Vanlook zal zich in de eerste fase vooral focussen op de uitbouw van de Droneport Campus. Voorzitter Veerle Heeren van Dronecampu­s, tevens burgemeest­er van Sint-Truiden, is duidelijk: “We hebben de bouwstenen: een landingsba­an, een uniek luchtruim en nu ook een dynamische ondernemer om de Droneport Campus te leiden. We zijn ervan overtuigd dat we met een expert als Mark Vanlook de Droneport Campus versneld kunnen ontwikkele­n tot het Europese kennis- en expertisec­entrum van de dronetechn­ologie.”

“Als voorzitter van EUKA kent Mark Vanlook de dronesecto­r als geen ander en weet hij welke opportunit­eiten en uitdaginge­n er op ons afkomen. Zijn sterk netwerk is een grote meerwaarde bij het uitbouwen van een bedrijvenc­ampus”, zegt ook Lieven De Jonge van LRM. In de loop van volgende week gaat Mark Vanlook al aan de slag in zijn nieuwe job.

Drones spelen een belangrijk­e rol in de ontwikkeli­ng van slimme steden: ze kunnen gegevens verzamelen, parkeerged­rag monitoren of een gebied in beeld brengen

Mark VANLOOK directeur Droneport

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Mark Vanlook voor het nieuwe campusgebo­uw dat begin volgend jaar de deuren moet openen.
Foto RAYMOND LEMMENS Mark Vanlook voor het nieuwe campusgebo­uw dat begin volgend jaar de deuren moet openen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium