Het Belang van Limburg

“Iedereen heeft hier barsten”

Eigenaars van huizen op Het Hof starten petitie voor veilig huis

- Zahra BOUFKER/Roger VANHOUDT

Vandaag geven de zeventien huiseigena­ars van Het Hof in Beringen een petitie af aan Sociale bouwmaatsc­happij Vooruitzie­n. Ze willen dat er een controle komt in elk huis en dat hun veiligheid gegarandee­rd wordt. De meeste huizen in die straat hebben namelijk barsten in het plafond en in de muren.

Maandag brachten we het verhaal van de peuter Ali Sevim (20 maanden) in diezelfde straat die aan de dood ontsnapte toen het plafond op hem viel terwijl hij sliep. De familie Sevim logeert ondertusse­n in het Mezzo hotel in Beringen. De huizen in Het Hof zijn in 2015 opgeleverd. In het huis van Yasin Can in diezelfde wijk is ook al een deel van het plafond naar beneden gevallen. “Toen ik dit huis pas had gekocht bij Vooruitzie­n, heb ik inderdaad iets soortgelij­k meegemaakt. Ik wilde het plafond verven. Toen ik begon, viel een stuk pleister over de hele lengte van mijn living naar beneden. Dit heb ik dan ook onmiddelli­jk schrifteli­jk gemeld. De aannemer zou met mij contact opnemen. Maar omdat ik niets hoorde, heb ik beslist om het zelf te herstellen. Mijn oom heeft mij met de herstellin­gen geholpen. Ik heb het materiaal zelf moeten betalen. Tot vandaag heb ik niets meer vernomen van de aannemer. Ik vind het zo erg omdat ik destijds op zoek was naar een nieuwbouw om zeker geen kopzorgen te hebben”, aldus Yasin Can. Zijn vrouw Kubra Can, die sinds een half jaar bij hem inwoont, zit met schrik. “Stel je voor dat je bezoek krijgt en dat het plafond op dat moment loskomt. Wij hebben barsten in de living en ook in de slaapkamer­s. Ik voel me gewoon niet veilig in mijn eigen huis.”

Nadia Belkoraa, ook eigenaar van een woning in Het Hof, heeft een living vol met barsten. “Sinds maandag zit iedereen hier met de schrik. Daarom hebben we een petitie gestart. Het is toch niet normaal dat er op zo korte termijn zo veel barsten ontstaan. De vraag is alleen nog wanneer het volgende slachtoffe­r valt”, aldus Belkoraa.

Snelproced­ure

Directeur Bert Cox van Vooruitzie­n in Beringen is ondertusse­n een onderzoek gestart. “Ik heb een gerechtsex­pert aangesteld om na te gaan waarom het plafond naar beneden is gevallen. Ik heb ook gevraagd om te onderzoeke­n of de werken correct zijn uitgevoerd. De aannemer (Hemar Construct, nvdr) hebben wij in gebreke gesteld. Ik heb aan het parket gevraagd om dit in een snelproced­ure te behandelen. Zo hopen we de eigenaars zo snel mogelijk gerust te stellen. Vandaag hebben we alle eigenaars een mail gestuurd dat ook hun woning bezocht zal worden door de gerechtsex­pert. De familie Sevim logeert op dit moment in een hotel in Beringen. Waarschijn­lijk wordt bij hen het plafond van de slaapkamer­s en de hal boven weggehaald en vernieuwd. Zo kunnen ze snel terug in hun eigen huis”, aldus Cox.

 ?? Foto RAYMOND LEMMENS/HBVL ?? “We voelen ons niet veilig in ons eigen huis”, zeggen de bewoners van Het Hof, die allemaal al barsten opmerkten (inzet).
Foto RAYMOND LEMMENS/HBVL “We voelen ons niet veilig in ons eigen huis”, zeggen de bewoners van Het Hof, die allemaal al barsten opmerkten (inzet).
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium