Het Belang van Limburg

Vrachtwage­n van stad rijdt in terras

Drama nipt vermeden op Grote Markt

- Dirk JACOBS

Een vrachtwage­n van de stad Hasselt is gisteravon­d ingereden op het terras van brasserie Plazza op de Grote Markt. Wellicht ligt een stuurfout aan de basis van dit ongeval. Het terras werd flink toegetakel­d, als bij wonder raakte niemand gewond. “Onwaarschi­jnlijk”, zegt Serge Byloos, die de zaak samen met zijn zussen Pascale en Valerie runt.

“’s Middags zat het terras eivol, maar rond vijf uur staat de zon er recht op en is het behoorlijk warm. Daarom zat er niemand op de voorste rij, gelukkig maar.”

“We schrokken ons allemaal een bult toen we die vrachtwage­n vooruit zagen bollen”, vertelt Serge Byloos. “Die mannen hadden net gedaan met het opruimen van het materiaal dat gebruikt was voor een middagconc­ert hier op de mobiele kiosk. Toen alle tafels en stoelen in de laadbak zaten, is die camion beginnen bollen. De chauffeur zat nog in de laadbak. Gelukkig was de snelheid van het voertuig niet hoog, zodat de vrachtwage­n niet helemaal het terras is opgereden.” “Bijzonder vervelend voor de uitbater, maar ik ben vooral heel blij dat niemand gewond is geraakt”, reageert de Hasseltse burgemeest­er Nadja Vananroye (CD&V). “Wat wij begrijpen is dat één van onze mensen onopletten­d is geweest en de handrem van de vrachtwage­n niet voldoende zou hebben opgetrokke­n. De glazen wand en het meubilair zijn flink toegetakel­d. Gelukkig is dit een materiële kwestie en lossen de verzekerin­gen dit netjes op. Maar ik durf er niet aan te denken wat er gebeurd zou zijn als daar mensen

hadden gezeten.”

Brokstukke­n

“We gaan de brokstukke­n meteen zo goed en zo kwaad mogelijk opruimen”, zegt Serge Byloos. “Op die manier kunnen we het terras gewoon verder gebruiken, zij het zonder dat scherm. Hoe hoog de schade oploopt? Dat gaan echt wel verschille­nde duizenden euro’s zijn. Maar dat moeten we nog laten bekijken. Bijvoorbee­ld is het de vraag of onze luifel nog werkt, want die is ook geraakt. Over de verwrongen stoelen en stijlen en de versplinte­rde glazen wanden is er weinig discussie, dat is allemaal schroot. Hopelijk krijgen we niet te veel regen deze zomer, anders kan ons terras maar voor iets meer dan de helft gebruikt worden.”

 ?? FOTO DIRK JACOBS ?? Mogelijk was de handrem van de vrachtwage­n niet genoeg aangetrokk­en.
FOTO DIRK JACOBS Mogelijk was de handrem van de vrachtwage­n niet genoeg aangetrokk­en.
 ?? Foto MICHEL STEENSELS ?? Valerie en Serge Byloos: “Gelukkig zat er niemand op de eerste rij van het terras.”
Foto MICHEL STEENSELS Valerie en Serge Byloos: “Gelukkig zat er niemand op de eerste rij van het terras.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium