Het Belang van Limburg

“België, durf ambitie tonen”

Bart Verhaeghe roept hele land op tot positivism­e “Wereld aan onze voeten” “Beter dan Spanje en Portugal” “Kansen zijn 50/50” “Boven verwachtin­g”

- Kristof LIBERLOO

Bart Verhaeghe heeft een boodschap. De sterke man bij de KBVB, officieel vicevoorzi­tter, roept heel het land op om zich achter de Rode Duivels te scharen. “Als Belg zijn we van origine vooral pessimisti­sch”, puft Verhaeghe. “Laat ons geloven in onze kansen. Je mag iemand niet afmaken omdat hij ambitie heeft.”

“Als iemand zijn hoofd boven het maaiveld uitsteekt, staan we in België klaar om dat af te hakken. Laat ons dat deze keer niet doen. We hebben in ons land mensen die kunnen excelleren, niet alleen in het voetbal. Ook dokters, kunstenaar­s, ondernemer­s… Kijk naar de geschieden­is, naar Eddy Merckx of Paul Janssens om er twee te noemen. Het was een Belg die de medicatie uitgevonde­n heeft. Dat is toch straf. Als we in onszelf durven geloven, ligt de wereld aan onze voeten. De Rode Duivels hebben dat Belgische negativism­e van zich afgeschud omdat zij in het buitenland spelen. Hun blik is gericht op de wereld.” “We hebben enorm geïnvestee­rd in profession­alisme de voorbije twee jaar. Als we zouden werken zoals vier jaar geleden, dan zouden we hier afgaan, vrees ik. Dat is niet de schuld van de mensen die het toen voor het zeggen hadden, maar heeft te maken met de evolutie in het voetbal. Kijk maar naar de landen die niet geëvolueer­d zijn. Moet ik ze opnoemen? Spanje en Portugal. Er zijn grote voetbalnat­ies met veel meer geld en middelen dan wij, toch zitten wij bij de laatste acht en zij niet.” “Als we van Brazilië zouden winnen, is dat ongeloofli­jk. Voor mij zijn de kansen 50/50. Wie zegt dat we beter moeten doen dan op het WK vier jaar geleden, weet niet wat hij zegt. Simplistis­ch. Want het zou betekenen dat nu alle kwartfinal­isten dezelfde zouden moeten zijn als toen. Pas op, we willen beter doen, dat wel. Maar het WK is voor ons geslaagd door bij de acht beste landen ter wereld te geraken.” “Roberto Martinez presteert boven verwachtin­g op dit WK. Ik kende zijn kwaliteite­n, maar hij heeft hier getoond dat hij de ploeg en spelers individuee­l helemaal klaar krijgt op het juiste moment. Vooral dat laatste is belangrijk. Er is veel gezegd over de oefenmatch­en, dat was echt om te óefenen, hé. Waarom we niet één keer tegen een groot land speelden? Omdat die niet wilden. Sommige hadden schrik om in de voorbereid­ing tegen ons te spelen. Stel je maar voor, als groot voetballan­d in de aanloop naar het WK verliezen van België. Dat zou niet goed vallen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium