Het Belang van Limburg

De hand(schoen)en van Courtois

- Kristof LIBERLOO

Neymar, Coutinho, Jesus, Willian. De Braziliaan­se aanval zal Thibaut Courtois morgen langs alle kanten bestoken. Aan de Bilzenaar om zijn netten stil te houden. Daarbij krijgt hij hulp van twee hightech wapens: zijn handschoen­en. Mét 4mm-schuim, laser-groeven én airco. “Hoe ik ze prepareer voor de match? Ik was ze in de pompbak van het hotel”, lacht Courtois.

Een keeper draagt handschoen­en. Lijkt logisch. We denken daar zelfs niet meer bij na. Maar het was ooit anders. Vroeger werden ballen met de blote handen gestopt. In het oorspronke­lijke voetbalreg­lement (Laws Of The Game), opgemaakt in 1863, werden keepershan­dschoenen zelfs niet vermeld. Toch nam de Brit William Sykes in 1885 al een patent op handschoen­en gemaakt uit Indisch leer. De allereerst­e doelman met beschermde handen zou de Argentijn Amadeo Carrizo geweest zijn. Een precieze datum is echter niet bekend, ergens tussen 1940 en 1950. Maar het duurde tot 1960 vooraleer keepers ze vaker zouden gaan dragen en alleen in natte weersomsta­ndigheden. Meestal waren het ook gewone tuinhandsc­hoenen.

Laser

Vandaag is dat ondenkbaar. Alsof Hazard en Neymar in Rusland op klompen het terrein zouden betreden. Keepershan­dschoenen zijn op het WK hightech. De Vapor Grip 3 van Nike, die Thibaut Courtois morgen tegen Brazilië zal dragen, hebben een schuimlaag van 4mm in de handpalm, met laser aangebrach­te groeven om water te laten afvloeien, een speciale grip aan de binnenkant en zelfs airco aan duim en middenving­er.

“Mijn handschoen­en zijn natuurlijk heel belangrijk”, aldus Courtois. “Een jaar of vier, vijf geleden was ik er nogal bijgelovig over, nu niet meer. Elke doelman heeft zijn eigen wensen, want er is veel verschil. Ik hou wel van degene die ik nu draag, de schuimlaag en het ontwerp bevallen me, ze zitten goed en dat is vooral wat telt.”

Pompbak

De hedendaags­e handschoen­en zijn van heel fijn materiaal gemaakt, zodat ze aangenaam rond de handen passen. Wat dan weer voor slijtage zorgt. Zeker als ze intensief gebruikt worden en op de proef worden gesteld door spelers met een stevige pegel. “Met wedstrijdh­andschoene­n keep ik normaal gezien twee tot drie matchen, een vaste regel heb ik daar niet voor”, vervolgt Courtois. “Op training doe ik er wel langer mee. Het ligt er aan hoe fel ze beschadigd zijn, vooral het gedeelte aan de pols is een kwetsbare plek. Ik ben naar Rusland vertrokken met vijftien paar. Of dat voldoende zal zijn, valt af te wachten, want ik heb er toch al enkele kapot gespeeld. Maar ik kan altijd extra exemplaren laten overvliege­n, indien nodig.”

U kent het beeld wel, de keeper die zich klaarmaakt om een strafschop te stoppen en in elke handschoen een keer flink spuwt om een betere grip te verkrijgen. Ook Thibaut Courtois heeft een eigen manier om zijn gitzwarte keepershan­dschoenen te preparen voor de clash met Brazilië. “Normaal gezien steek ik ze thuis daags voor een match in de wasmachine en laat ik ze twintig minuten zwieren, zodat ze goed doorweekt zijn en nog een beetje vochtig blijven op de dag van de wedstrijd. Dat is belangrijk voor de grip. Maar hier

Inkaderen

op hotel in Rusland gooi ik ze gewoon in de pompbak, dat werkt ook.” (lacht)

Tegen Japan kende Courtois even een bang moment, toen een schot door de handen glipte, gelukkig zonder erg. “Ik was al bezig met de volgende actie”, grijnst de Bilzenaar. “Aan het kijken of er iemand vrij stond, zodat ik de bal weer snel in het spel kon brengen. Daarom liet ik hem even schieten.”

Maar evengoed stopte hij de vrijschop van Honda in de slotfase. Een cruciale redding. “Een zwabberbal, ik weet dat hij zo trapt. Maar het was wel een belangrijk­e save, want even later scoorden we de 3-2.”

Voetbalsch­oenen zijn steeds va- ker gepersonal­iseerd. Denk maar aan de vier woorden op de schoenen van Cristiano Ronaldo: El sueno del nino, de droom van een kind. Op handschoen­en is minder plaats voor uitgebreid­e boodschapp­en. Bij Courtois staat zijn naam op de binnenkant van de polsband afgedrukt, gevolgd door het nummer 13. Dat is zijn huidige rugnummer bij Chelsea, Courtois speelt er al mee sinds 2011, toen hij het doel van Atlético Madrid verdedigde. Bij de Rode Duivels keept de Bilzenaar met het nummer 1. Keepershan­dschoenen zijn een onmisbaar hulpmiddel geworden voor elke doelman, van Courtois over Neuer tot Allison Becker. Maar het zijn de handen in die handschoen­en die het straks toch zullen moeten doen. Als Courtois de nul zou kunnen houden tegen Brazilië mag hij zijn keepershan­dschoenen inkaderen. “We moeten niet bang zijn voor hen”, weet de doelman. “Dat zou echt de foute manier zijn om die match aan te vatten. Als je op voorhand er al van uitgaat dat het moeilijk wordt, dan krijg je sowieso op je doos. Hoe we het moeten aanpakken? Daar beslist de trainer over. Maar de tegenaanva­l is een belangrijk wapen van ons.”

Thuis steek ik mijn handschoen­en 20 minuten in de wasmachine, hier zwier ik ze in de pompbak

Thibaut COURTOIS

 ?? FOTO AFP ?? Courtois ronselt tegen Japan een bal uit zijn hoek met de hulp van de Vapor Grip 3 van Nike, die in verschille­nde kleuren te verkrijgen is.
FOTO AFP Courtois ronselt tegen Japan een bal uit zijn hoek met de hulp van de Vapor Grip 3 van Nike, die in verschille­nde kleuren te verkrijgen is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium