Het Belang van Limburg

“Wie wint wordt wereldkamp­ioen”

-

1. BRAZILIË IS OOK EEN BEETJE

BANG VAN BELGIË

Marcos: (overtuigd) “Nee! Brazilië is al vijf keer wereldkamp­ioen geworden. Dan moet je van niemand bang zijn.”

Andreas: “Ik denk van wel. België heeft misschien geen palmares, maar het is wel een team van topspelers die vaak ook nog eens uitblinker zijn bij de grootste clubs in Europa. Als team denk ik dat Brazilië iets beter aan elkaar hangt. Maar qua individuee­l talent is België toch in het voordeel. Dat weten ze in Brazilië ook. Daar kijken ze ook naar de Premier League.” Marcos: “Brazilië heeft geen schrik, maar wel respect voor de Belgen. Iedereen beseft dat dit veruit de moeilijkst­e tegenstand­er is die we al zijn tegengekom­en op dit WK.”

2. MET EEN DRIEMANSDE­FENSIE TEKENT BELGIË ZIJN EIGEN DOODVONNIS

Andreas: “Tegen spelers als Neymar en Willian lijkt me dat héél riskant. Ik hoop dat ze iets meer zekerheid gaan inbouwen dan tegen Japan. Geen enkel land durft het aan om één tegen één te spelen achterin tegen Brazilië. Dat is pure zelfmoord.”

Marcos: “In balverlies wordt het natuurlijk wel 5-3-2. Als iedereen zijn verdedigen­de taken goed uitvoert, kan dat werken. Alleen gaven ze tegen Japan wel heel veel ruimte weg. Ik zou het systeem behouden, maar de pijnpunten aanpakken.”

Andreas: “Carrasco bijvoorbee­ld. Een speler met veel offensieve kwaliteite­n, maar je kan toch niet verwachten dat hij Willian 90 minuten uit de match houdt?” Marcos: “Op papier is onze rechtsback Fagner onze zwakste schakel, al doet die het voorlopig wel goed. Tegen een echte flankaanva­ller zou hij in de problemen kunnen komen, maar Brazilië heeft het geluk dat Hazard altijd naar binnen snijdt. Daar botst hij op Thiago Silva, onze beste verdediger. Op links zijn we met Marcelo ook kwetsbaar in balverlies, maar je hebt wel aanvallend­e flanken nodig als je dat wil uitbuiten.”

3. DE WINNAAR VAN DEZE KWARTFINAL­E WINT OOK HET WK

Marcos: “Het wordt een finale avant la lettre. Jammer genoeg. Spijtig dat één van de twee er morgen uit moet vliegen.” Andreas: “Wie morgen wint wordt wereldkamp­ioen. Dat denk ik wel. Het zijn de twee beste teams op dit WK. Frankrijk was goed tegen Argentinië, maar dat lag vooral aan het dramatisch­e verdedigen bij Argentinië. In de andere tabelhelft zie ik Kroatië als grootste kanshebber om de finale te spelen. Engeland? Nee, die gaan zich verslikken in Zweden. Als Kane een slechte dag heeft, liggen ze eruit.”

4. DIT IS NIET HET SWINGENDE BRAZILIË VAN OP HET WK IN 2002

Marcos: “Verre van. Die ploegen kan je bijna niet vergelijke­n. Ronaldo Fenomeno, Rivaldo, Ronaldinho, Roberto Carlos, Cafu, … . Dat team was bijna buitenaard­s. Zó sterk. Het spelplezie­r spatte daarvan af. Daar kan deze Braziliaan­se ploeg nooit aan tippen. Zelfs al winnen ze het WK. 2002 was onze gouden generatie.” Andreas: “De ploeg van 2002 was het Dream Team. Een legendaris­ch elftal. Maar spelers uit het verleden worden nu eenmaal veel meer opgehemeld dan spelers van nu (kijkt grijnzend naar zijn vader, red.). Als Neymar of Coutinho straks de finale beslist met een hattrick, zullen we nog eens praten. Maar als ze geschieden­is willen schrijven, zullen ze voorbij België moeten geraken. Dat wordt al moeilijk genoeg.”

Als team denk ik dat Brazilië iets beter aan elkaar hangt. Maar qua individuee­l talent is België toch in het voordeel.

Andreas PEREIRA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium