Het Belang van Limburg

Charmeoffe­nsief zonder antwoorden

Team Sky probeert angel uit zaak-Froome te halen

- Bram VANDECAPEL­LE

Waarom het onderzoek naar de positieve salbutamol­test van Chris Froome is geseponeer­d? Wat het door Team Sky aangelever­de bewijsmate­riaal was? En waarom het zo lang heeft geduurd eer dat bewijsmate­riaal was gevonden? Hieronder moesten dé antwoorden komen na dé wielerpers­conferenti­e van het jaar. Het werd niks, niks en niks. We kregen van Froome en Sky-baas Dave Brailsford een nooit eerder vertoond charmeoffe­nsief, een nerveus wentelen in de slachtoffe­rrol en zelfs enkele steekjes naar ASO en de UCI.

Het begon met Brailsford die zei hoe exceptione­el hij het vond dat Froome zich de voorbije maanden waardig had gedragen, dat hij ondanks die heisa topsporter was gebleven. En dat Froome in deze omstandigh­eden de Giro had gewonnen. Brailsford vond wat zijn kopman had meegemaakt de ergste nachtmerri­e voor een renner. “Ik was er zeker van dat hij onschuldig was. Nu is hij vrijgespro­ken. Zijn naam is ein-de-lijk gezuiverd.”

Het werd niet gesmaakt. Zeker niet toen Froome een extra laag legde op de slachtoffe­rrol. “Het waren negen zware maanden. Voor mij, voor mijn familie en voor mijn collega’s. Ik wist dat ik niets verkeerds had gedaan, dus ik had altijd de hoop dat het opgelost zou worden. Of dit mijn reputatie geschaad heeft? Natuurlijk. Maar ik wil er nu een streep onder trekken.”

Buiging naar de media

De eerste sportieve vraag volgde pas tien minuten later. Eerst maar eens info lossen over dat bewijsmate­riaal. Froome: “Er is de laatste dagen al zeer veel info verspreid. Technische informatie. Er zal tijd moeten overgaan, maar eenmaal de mensen die informatie snappen, zullen ze begrijpen dat ik niets verkeerds gedaan heb. Daarom ben ik ook blijven koersen. Ik wist dat ik juist zat.”

Brailsford voegde toe dat het niet aan Team Sky was om info te lekken. Een steek naar de instantie, die zeven maanden geleden de uitslag van de positieve test - tegen de regels - wel had gelekt. “Er is ook niet één overkoepel­end document. Het is een optelsom van elementen die wij hebben aangereikt aan de UCI en WADA en op basis waarvan zij Chris hebben vrijgespro­ken.”

Volgend thema: de veiligheid. Tijd om het charmeoffe­nsief helemaal te voltrekken. “Ik hoop dat de wielerfans massaal komen kijken. Als je geen fan bent van Team Sky of van mij, trek dan gewoon een truitje aan van jouw favoriet. Supporter op een positieve manier”, aldus Froome, die ook aanhaalde dat hij zich in de Giro nooit onveilig heeft gevoeld, ondanks dat er toen wel nog onduidelij­kheid was. Brailsford had begin deze week de Tourorgani­satie opgeroepen om extra veiligheid voor zijn renners te voorzien, maar kreeg een njet op het rekest. “Als het echt moet, zullen we zelf wel onze security organisere­n.” Froome deed nog een extra poging om het Franse volk te behagen door af te sluiten met drie keer achter elkaar ‘J’aime la France’ te declameren. Nadien gingen de zeven andere renners van Team Sky op de parking onder grote paraplu’s - het regende pijpenstel­en staan en beantwoord­den geduldig alle vragen, ongezien bij Team Sky. Een buiging naar de media. En zo keert de rust voor even terug. Tot Team Sky maandag met overmacht de ploegentij­drit wint en het circus opnieuw begint.

 ?? FOTO PHN ?? Het persleger rukte massaal uit voor de wielerpers­conferenti­e van het jaar.
FOTO PHN Het persleger rukte massaal uit voor de wielerpers­conferenti­e van het jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium