Het Belang van Limburg

Stoffel Vandoorne krijgt schoonvade­r als baas

Kop van racedirect­eur ERIC BOULLIER rolt bij McLaren

- Marc CORNELISSE­N

Weer een kop die rolt bij McLaren, het kwakkele F1-team van Stoffel Vandoorne. Dit keer gaat het om een kopstuk: Eric Boullier is niet langer racedirect­eur. Een deel van zijn taken wordt overgenome­n door Gil De Ferran, de vader van het liefje van Vandoorne. Maar toch is het vooral Fernando Alonso die er sterker uitkomt.

De positie van Eric Boullier (44) was onhoudbaar geworden, onder meer onder de aanhoudend­e druk van de Britse pers. Enkele dagen voor de Britse GP heeft de Fransman zelf ontslag genomen, zoals dat dan heet. Boullier was ooit nog de man die Jerome D’Ambrosio in de F1 hielp, maar stapte in 2014 over van Lotus naar McLaren. Daar was hij de voorbije jaren een van de kopstukken die steevast alle schuld op Honda schoof en de wereld deed geloven dat McLaren het beste chassis van de paddock had. Sinds Honda vervangen is door Renault, is dat verhaaltje doorprikt. Boullier wordt er nu op afgerekend.

CEO Zak Brown, waarmee Boullier niet altijd op één lijn zat, blijft wel op post en kondigt een herstructu­rering aan. Boullier wordt niet rechtstree­ks vervangen, zijn taken worden overgenome­n door drie personen: Simon Roberts wordt COO, Andrea Stella Performanc­e Director en Gil De Ferran Sporting Director.

Greep van Alonso

De Ferran is een Braziliaan die McLaren al sinds de GP van Spanje volgt als extern adviseur. Hij is de vader van Anna De Ferran, het liefje van Stoffel Vandoorne (wordt nog leuk vrijdag, tijdens Brazilië-België...). Maar of deze wissel gunstig uitvalt voor onze landgenoot, moet nog blijken. Niet alleen omdat de relatie tussen Stoffel en Anna wat te pril is om hem al een schoonvade­r te noemen, maar ook omdat Gil De Ferran bijzonder close is met Fernando Alonso. Met al zijn kennis en ervaring in de Indycar gidste hij Alonso vorig jaar doorheen de Indy 500. Andrea Stella is bovendien de voormalige race-ingenieur van Alonso bij Ferrari. Ze maakten samen de overstap naar McLaren. Alonso lijkt zijn greep op het team dus alleen maar te versterken.

“We staan allemaal onder druk. Terecht want de prestaties zijn ondermaats”, reageert Zak Brown. “McLaren is eigenlijk al 7 of 8 jaar gedestabil­iseerd: teamhoofde­n en aandeelhou­ders zijn gekomen en gegaan. We moeten nu eerst een stabiele fundering leggen. Onze problemen zijn er niet in één nacht gekomen en ze zullen ook niet in één nacht verdwijnen. Onze auto is niet goed omdat het team niet goed is, omdat de manier waarop we auto’s bouwen niet goed is. We moeten dringend weer gaan opereren als een raceteam: lenig en snel. Mijn job is nu om onze 800 personeels­leden weer allemaal in dezelfde richting te laten roeien.”

McLaren is eigenlijk al 7 of 8 jaar gedestabil­iseerd: teamhoofde­n en aandeelhou­ders zijn gekomen en gegaan. We moeten nu eerst een stabiele fundering leggen

Zak BROWN CEO McLaren

 ?? FOTO ISOPIX ?? Vandoorne in overleg met Gil De Ferran, de vader van zijn liefje Anna en zijn nieuwe baas.
FOTO ISOPIX Vandoorne in overleg met Gil De Ferran, de vader van zijn liefje Anna en zijn nieuwe baas.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium