Het Belang van Limburg

Debusscher­e wint EK

Riemstenaa­r pakt goud met zeven honderdste­n verschil

- Jacky STIJVEN

Vorig weekend hadden in het Deense Esbjerg de Europese kampioensc­happen Obstacle Course Running (OCR) plaats. Na een spannend duel met viervoudig wereldkamp­ioen Jonathan Albon kroonde Riemstenaa­r Thibault Debusscher­e zich voor de tweede keer tot Europees kampioen.

In OCR, zeg maar obstakelru­n, is het de bedoeling om zo snel mogelijk en zonder fouten een hinderniss­enparcours af te leggen. “Op het EK in Esbjerg moesten we ongeveer 16 km bezaaid met 50 hinderniss­en afleggen. In totaal stonden er 150 deelnemers aan de start. Het was tot in de laatste meters een bijzonder spannend duel met Albon. Ik maakte het verschil op vooral de lange technische hinderniss­en. In het absolute slot van de wedstrijd maakte hij een fout. Uiteindeli­jk ging ik na goed 1 uur en 11 minuten 7 honderdste­n sneller over de finish”, blikt de 30-jarige Riemstenaa­r terug op zijn tweede Europese titel. Debusscher­e, die voor het Urban Sky-team uitkomt, komt uit de triatlon en schakelde drie jaar geleden via trail running over op OCR.

Uithouding

“Fietsen en lopen was bij triatlon geen probleem, maar in het zwemmen verloor ik altijd minuten op de concurrent­ie. De twee sporten combineren, bleek ook niet mogelijk. Uithouding en behendighe­id zijn enkele basisvaard­igheden in OCR. Als je een goede techniek hebt, verspil je weinig energie. Snel recuperere­n is ook een belangrijk­e troef ”, weet Debusscher­e, die ook al ereplaatse­n verzamelde op wereldkamp­ioenschapp­en in Amerika en Canada. Naast zijn werk bij metaalfabr­iek Evapco in Tongeren, waar hij in de productie staat, traint hij zo goed als dagelijks.

“Het heeft inderdaad iets van een passie. Dat is nodig om aan de top mee te draaien”, besluit hij.

 ?? FOTO JACQUES HOLST ?? Thibault Debusscher­e: “Uithouding en behendighe­id zijn enkele basisvaard­igheden in OCR.”
FOTO JACQUES HOLST Thibault Debusscher­e: “Uithouding en behendighe­id zijn enkele basisvaard­igheden in OCR.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium