Het Belang van Limburg

Mulkers vandaag in actie op EK voor junioren in Helsinki

- Gert SILLEN

In de Finse hoofdstad Helsinki is gisteren het EK zwemmen voor juniores van start gegaan. Zes Belgen nemen deel, vandaag is Lander Mulkers (foto) aan de beurt. De Houthalena­ar probeert op de 200m wissel zijn slag te slaan.

De weg naar Helsinki liep voor Mulkers via Gent over Barcelona. In Gent greep de HZS-zwemmer in mei de allerlaats­te strohalm door op het BK met 2.04.35 onder de gevraagde limiet te duiken. Een kwalificat­ie die hem een dubbel gevoel geeft.

“Begrijp me niet verkeerd. Ik ben heel trots en heel blij dat ik naar dit EK kan gaan, maar ik had ook graag een zo goed als perfecte voorbereid­ing beleefd. Met onder andere een stage in Barcelona was die voorbereid­ing ook perfect, maar het had allemaal wat langer mogen duren om in topconditi­e te kunnen starten. De periode tussen het BK en dit EK is met slechts zeven weken te kort om ideaal op het startblok te staan.” Sinds zijn overstap van zijn Hasseltse moederclub HZS naar de topsportsc­hool in Antwerpen bij de start van het afgelopen schooljaar liet Mulkers bij elke meeting steeds scherpere tijden noteren op de 200m wissel, wat finaal leidde tot 2.04.35.

“Het resultaat van een jaar keihard werken. Maar ik voel dat ik nog veel sneller kan. Een nieuw persoonlij­k record zal, gezien de korte voorbereid­ing, de grootste uitdaging worden. Ik sta hier met de twaalfde beste tijd genoteerd. Ik zal me dus in de reeksen volle bak moeten geven om te kunnen doordringe­n tot de halve finales.” Voor scholier Mulkers zit de humaniora er bijna een week op. De link met de topsportsc­hool wordt na dit EK dus doorgeknip­t, waardoor de samenwerki­ng stopt. “Ik ben klaar voor de nieuwe stap. Vanaf september zal ik hoogstwaar­schijnlijk opgenomen worden in de zwemgroep rond Rik Valcke, waartoe ook Louis Croenen en Basten Caerts behoren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium