Het Belang van Limburg

Asbest vrijgekome­n bij brand aan achterbouw

Twee woningen preventief afgesloten en bewoners geëvacueer­d

- Zahra BOUFKER

De bewoners van twee woningen in de Stationstr­aat in Beringen werden gisteren geëvacueer­d. Gistermidd­ag was daar brand uitgebroke­n aan een achterbouw. De brandweer kreeg het vuur snel onder controle, maar vond asbest in de dakbedekki­ng. Een gespeciali­seerde firma controleer­t nu de ernst van de asbestvers­preiding.

Nadat de brandweer het vuur had geblust, stelden ze vast dat de dakbedekki­ng asbest bevatte. “In de achterbouw stond ook een mazouttank”, zegt brandweero­fficier Werner Van Kerckhove. “Het heeft ons extra werk opgeleverd om die te koelen en veilig te stellen. We hebben contact opgenomen met gespeciali­seerde firma’s om te bepalen hoe ver de asbestvers­preiding reikt en om dan de nodige maatregele­n voor het opruimen te kunnen treffen. Een deel van de brokstukke­n is bij de buren terechtgek­omen. Daar zijn ook metingen uitgevoerd en er moet asbest worden opgeruimd. De buren zijn uit voorzorg geëvacueer­d. Ze worden opgevangen door familie. Beide woningen zijn preventief afgesloten.”

Geschrokke­n

Serttas Ismet, bewoner van het door brand getroffen huis, is erg onder de indruk. “Ik ben om iets na één naar mijn broer gereden in de buurt. Nog geen uur daarna belden de buren mij op dat er thuis brand was. Ik ben snel naar huis gereden en toen zag ik dat de brandweer al aan het blussen was. Ik begrijp niet van waar het vuur komt. Mijn vrouw en kinderen zijn maandag net naar Turkije op vakantie vertrokken. Aan de ene kant ben ik heel gelukkig dat ze er niet waren. Maar het doet ook wel iets met je als je familie er op zo’n moment niet is om je te steunen”, aldus Ismet. Ook buurvrouw Benidicta Mandiau (84), die al 13 jaar bij haar dochter en schoonzoon inwoont, was erg geschrokke­n. “De brandweer is ons komen zeggen dat we ons huis uit voorzorg moeten verlaten, omdat er stukken asbest zijn overgevlog­en. Dat ik dit nog moet meemaken op mijn leeftijd. Hopelijk mogen we snel terug ons huis in”, aldus Mandiau.

Hond

Haar dochter Patricia Vanbergen was op het moment van de brand werken. Haar schoonzoon Dave Stadtman was er gelukkig wel. Hij hielp haar naar buiten met haar rolstoel. “Onze hond Luk begon heel luid te blaffen. Ik wist meteen dat er iets scheelde, maar niet wat. Toen hij op en af liep en bleef blaffen, ben ik gaan kijken. Daarna rook ik brandgeur. Ik liep naar de tuin en toen zag ik dat er vuur was bij de buren. Ik heb onmiddelli­jk de brandweer verwittigd. Onze hond heeft erger voorkomen. Vanavond blijven we met ons vieren en de hond bij mijn ouders slapen. Maar de resultaten van het asbestonde­rzoek zouden blijkbaar zaterdag pas bekend zijn. Hopelijk kunnen we vanaf morgen ergens anders terecht”, aldus Stadtman.

Uit voorzorg hebben wij ons huis ook moeten verlaten. Dat ik dit nog moet meemaken op mijn leeftijd Benidicta MANDIAU (84)

Buurvrouw

 ?? FOTO ZB ?? De brand brak uit in de woning van Serttas Ismet: “Mijn vrouw en kinderen zijn maandag net naar Turkije op vakantie vertrokken.”
FOTO ZB De brand brak uit in de woning van Serttas Ismet: “Mijn vrouw en kinderen zijn maandag net naar Turkije op vakantie vertrokken.”
 ?? FOTO ZB ?? Buurvrouw Benidicta Mandiau met schoonzoon Dave Stadtman en hond Luk: “Door te beginnen blaffen heeft hij erger voorkomen.”
FOTO ZB Buurvrouw Benidicta Mandiau met schoonzoon Dave Stadtman en hond Luk: “Door te beginnen blaffen heeft hij erger voorkomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium