Het Belang van Limburg

CC Maasmechel­en krijgt renovatie van 4,2 miljoen

Werken moeten in oktober 2019 klaar zijn

- Christof RUTTEN

CC Maasmechel­en krijgt in 2019 een grondige renovatie. De gemeente Maasmechel­en leent 4,2 miljoen euro om een nieuwe ‘schil’ rond het gebouw te leggen die het cultuurcen­trum een pak zuiniger moet maken op het vlak van energie. CC Maasmechel­en krijgt zo meteen ook een nieuwe look. Het gebouw en de polyvalent­e zaal van CC Maasmechel­en dateren van 1971. In 1980 werd de schouwburg bijgebouwd. Een grondige renovatie dringt zich nu op om het gebouw meer energievri­endelijk te maken. “Het gebouw wordt als het ware helemaal ingepakt. De muren worden geisoleerd, er komen nieuwe ramen en een nieuw dak”, zegt schepen van Openbare Werken Marleen Kortleven (Open Vld). Daarnaast worden ook drie extra brandtrapp­en gebouwd en wordt het cultuurcen­trum toegankeli­jker voor mensen met een beperking. “De toegang van het cultuurcen­trum wordt vernieuwd en vergroot, er komt een extra lift en er komen meer plaatsen voor rolstoelge­bruikers in de schouwburg en op de parking”, zegt schepen van cultuur Johan Wolk (CD&V).

De polyvalent­e zaal krijgt verder een nieuwe, vaste toog en de toiletblok wordt aangepakt. Er komt ook een stukje nieuwbouw bij voor een danszaal met spiegelwan­d en een zwevende vloer van 122 vierkante meter die dansvereni­gingen en de leerlingen van Academie Maasmechel­en kunnen gebruiken.

Subsidies aangevraag­d

Kostenplaa­tje: 4,2 miljoen euro. Dat bedrag leent de gemeente Maasmechel­en via een ESCOprojec­t (Energy Service Company). “Als je een energievre­tend gebouw aanpakt, kan je via zo’n project een voordelige lening aangaan”, zegt burgemeest­er Raf Terwingen (CD&V). “Het blijft een groot bedrag, maar een dat we op termijn kunnen afbetalen.” De kosten kunnen misschien wat gedrukt worden door twee lopende subsidiedo­ssiers: op het vlak van energiebes­paring en toegankeli­jkheid. Daar kan respectiev­elijk maximaal 500.000 euro en 250.000 euro voor worden toegekend. Een uitspraak daarover wordt begin oktober verwacht. De start van de werken is gepland in februari 2019. In oktober volgend jaar zou alles klaar moeten zijn. Door de nieuwe schil rond het gebouw te leggen, geven dbvarchite­cten het cultuurcen­trum meteen ook een nieuwe look.

Geen landmark

“Aanvankeli­jk zagen de plannen er anders uit”, zegt Eef Proesmans, directeur van CC Maasmechel­en. “We wilden van het cultuurcen­trum een landmark maken. Maar omdat er een dossier loopt om de tuinwijk in Eisden – waar het CC midden in ligt – en Connecterr­a tot industriee­l overgangsl­andschap te erkennen bij Unesco, is gekozen voor een meer sobere en natuurlijk­e look die beter aansluit bij de omgeving. Een gedeelte van het gebouw is zwart, waardoor de nadruk na zonsonderg­ang op de nieuwe ingang komt te liggen. En de constructi­e over de schouwburg krijgt een look van hout en metaal.” De voorstelli­ngen die CC Maasmechel­en het komende cultuursei­zoen heeft gepland lopen grotendeel­s verder tijdens de verbouwing­en. “Alleen van 1 juni tot 15 oktober zijn er geen activiteit­en gepland”, zegt Proesmans.

 ??  ??
 ?? FOTO DBV-ARCHITECTE­N ?? Als alles goed gaat moet het nieuwe CC Maasmechel­en er in oktober 2019 zo uitzien.
FOTO DBV-ARCHITECTE­N Als alles goed gaat moet het nieuwe CC Maasmechel­en er in oktober 2019 zo uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium