Het Belang van Limburg

Joepie, frietjes van Jeroen!

‘Dagelijkse Zomerkost’ van start op speelplein met 260 hongerige magen Jeroen Meus (40) maakt met ‘Dagelijkse zomerkost’ niet alleen het mooie weer in Spanje. Hij kookt ook op een speelplein in Rijmenam. Daar kregen 260 kinderen hun stoofvlees en hun frie

- Tom DE LEUR

Stoofvlees met frieten voor 260 kinderen: daar hoort acht liter mayonaise bij. Àcht liter. Jeroen Meus lacht: “Tomatensoe­p, stoofvlees met frieten en ijs. Ideaal.” De kinderen van speelplein Weyneshof in Rijmenam hebben geluk: zij krijgen hun stoofvlees geserveerd door de kok van ‘Dagelijkse Kost’. Heel wat kleintjes maken van de gelegenhei­d gebruik om Meus om een handtekeni­ng te vragen. Een selfie vraagt niemand, want niemand heeft hier een smartphone. Tof, vindt Meus: “Vroeger had je op school twee kampen. De Johnny’s en de Marina’s en de punkers en de new wavers. Ik hoop een beetje stiekem dat je vandaag een digitaal kamp en een analoog hebt, met jonge gasten die de smartphone en al die sociale media afzweren. Ik duim dat Georges een analoge wordt.”

Georges’ eerste speelplein

Georges is het 6-jarige zoontje van Jeroen Meus. Hij is er vandaag bij op het speelplein. Een dagje, om te wennen, terwijl papa twee aflevering­en van ‘Dagelijkse zomerkost’ opneemt in het kasteeltje op het domein. Papa Meus werd er een beetje week van. “Georges is op honderd meter hier vandaan aan het spelen, maar ik ben toch al vier keer gaan kijken, zonder dat hij me kon zien. Hij was een waterspell­etje aan het spelen; ik denk dat hij nogal vuil gaat thuiskomen. (lacht) Voor Georges was dit de eerste keer, hij kent hier geen enkel kindje. Maar hij zal het moeten leren. Georges is enig kind, hij zal een beetje sociaal moéten zijn.”

Jeroen Meus loopt er ontspannen bij. Normaal nemen ze vier aflevering­en per dag op, nu zijn het er maar twee. In de keuken van het kleine kasteeltje bakt Jeroen een taart. Een rijsttaart met witte chocolade en aardbeien. Eentje voor de monitoren, zegt Jeroen: “Die gasten verdienen een standbeeld. Die offeren hun zomer op voor al die kinderen. Ik vind dat straf. Ze werken hier ook met buitenland­se kinderen. SNEL, heet dat, Spelenderw­ijs Nederlands Leren. Kinderen uit Ghana, Burundi, Egypte, Irak. Ik heb dinsdag met die mannen nog spaghetti gemaakt. ‘Dagelijkse kost’ wordt ook gebruikt om mensen Nederlands te leren. Ik word héél vaak door mensen aangesprok­en die het zo hebben leren spreken.”

Rijsttaart

Terwijl Jeroen in de keuken het deeg van zijn rijsttaart masseert, hangen een paar kindjes langs de buitenkant door het raam. Aan een meisje vraagt Jeroen wat ze gaat doen. “Arabisch dansen”, zegt ze, waarop ze een liedje zingt. Jeroen geeft applaus, de bloem aan zijn handen veroorzaak­t een wolkje. Een andere jongen zegt dat hij uit Armenië komt. De fantasie van de presentato­r slaat op hol. “Charles Aznavour, die ken je niet, zeker? Dat is een Armeniër. Ik heb ooit een Armeense hardrockgr­oep zien optreden. Hoe heten ze ook alweer? Man, dat was het slechtste dat ik ooit heb gezien. System of a Down, dàt was het.” Terwijl Jeroen staat te kletsen, kookt zijn pan met rijst over. “Verdorie, dat komt ervan als de mannen van de gazet op mijn vingers staan te kijken.” (lacht) Jeroen geniet van de uitgelaten sfeer op het speelplein. Die sfeer is hem niet vreemd. “Ik ging als tiener altijd naar het speelplein van Don Bosco in Oud-Heverlee. Mijn ouders zaten allebei in het onderwijs, die werkten niet in de vakantie. We maakten lange reizen met de camper in Europa, ik ging ook altijd tien dagen op chirokamp. Dan nog wat dagtripjes met de mama en de vakantie was om.”

→ ‘Dagelijkse zomerkost’ gaat op 16 juli van start op Eén. Jeroen start op het speelplein, reist dan door naar Spanje en sluit af in zijn eigen moestuin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium