Het Belang van Limburg

Mensontere­nd

- Door Timmie van Diepen

De vakbonden moeten inzien dat de invoering van de minimale dienstverl­ening geen aanval is op het stakingsre­cht an sich

Vandaag overleggen Justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) en de vakbonden over de staking in de gevangenis­sen die nu al zijn zeventiend­e dag ingaat. Terwijl buiten de temperatur­en tegen de dertig graden aanschurke­n, zijn de omstandigh­eden binnen de gevangenis­muren erbarmelij­k. Het bewijs werd gisteren nog geleverd in deze krant, met het schrijnend­e voorbeeld van een gedetineer­de die al meer dan twee weken tussen vier muren zit opgesloten. Op veertien dagen één keer mogen douchen en een half uurtje wandelen, is regelrecht mensontere­nd. Het is niet de manier waarop we in de 21ste eeuw onze gevangenen willen behandelen.

Exact om die redenen werd ons land al herhaalde malen publiek op de vingers getikt door het Europees antifolter­comité. België is, samen met Albanië, het enige land in Europa waar in de gevangenis­sen geen minimale dienstverl­ening geldt. Als er gestaakt wordt, moeten politie en leger inspringen. Ook die zitten op hun tandvlees, maar voor de veiligheid­sdiensten is het stakingsre­cht omwille van evidente redenen nu eenmaal niet absoluut. De vraag is of dat absolute stakingsre­cht ook voor cipiers moet blijven gelden. Minister Geens wil een systeem invoeren waarbij het stakingsre­cht de eerste 32 uur gewaarborg­d blijft. Daarna kunnen de gouverneur­s cipiers opvorderen om een minimale dienstverl­ening te garanderen. Dat laatste is voor de vakbonden een onaanvaard­bare aantasting van de sociale verworvenh­eden. Waarom kan in dit land niet wat klaarblijk­elijk in de rest van Europa wel mogelijk is? Het probleem is dat de minimale dienstverl­ening de druppel te veel is in de emmer van de hopeloze verwaarloz­ing van ons gevangenis­systeem. Er is dringend nood aan moderne gevangenis­sen, betere leefomstan­digheden, en performant­ere beveiligin­gssystemen. Dat zal ook het probleem van de 536.000 openstaand­e vakantieda­gen van de 7.000 cipiers helpen afbouwen. Meer personeel, zoals de bonden eisen, is niet de oplossing. We hebben nu al één cipier per 1,68 gedetineer­den, terwijl het Europese gemiddelde op een op drie ligt. Het zijn de investerin­gen in de infrastruc­tuur waar het mangelt.

De vakbonden moeten daarvoor blijven strijden, maar ze moeten tegelijk ook inzien dat de invoering van de minimale dienstverl­ening geen aanval is op het stakingsre­cht an sich. Het is de realiteit die ons vandaag tot deze beslissing dwingt. Cipiers zijn - meer dan ooit - essentieel in ons veiligheid­ssysteem. Ze zijn de ogen en oren van justitie, ze kunnen radicalise­ring opsporen en mensen helpen om opnieuw het rechte pad te bewandelen. Diezelfde gedetineer­den bij stakingen wekenlang in hun cel opsluiten, zonder douche, zonder wandeling en zonder bezoek, zal echt geen betere mensen van hen maken. En dat is toch net wat we met z’n allen willen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium