Het Belang van Limburg

“Redders zijn geen babysitter­s”

Zwembaden steeds vaker geconfront­eerd met onverantwo­ordelijke ouders

- Koen SNOEKX

HASSELT/OPGLABBEEK - ‘Kijk naar je kind, niet naar je smartphone’, klinkt de niet mis te verstane boodschap aan ouders in een nieuwe campagne van de Nederlands­e vereniging van redders. Ook in ons land ergeren redders zich steeds vaker aan onverantwo­ordelijke ouders die hun kinderen in het zwembad aan hun lot overlaten. “Ouders moeten begrijpen dat redders geen babysitter­s zijn”, zegt Helga Roex van openluchtz­wembad Wilhelm Tell in Opglabbeek. “Er zijn zelfs ouders die kinderen van nog geen 10 jaar hier alleen achterlate­n”, klinkt het bij Kapermolen in Hasselt.

Reddingsbr­igade Nederland, die bij onze noorderbur­en 161 reddersver­enigingen overkoepel­t, lanceerde deze week een opvallende campagne: ‘Kijk naar je kind, niet naar je smartphone’, tikt de Reddingsbr­igade onverantwo­ordelijke ouders aan het zwembad of strand stevig op de vingers. “Het is bij ouders ingeburger­d om constant op hun telefoon te kijken, in plaats van naar hun zwemmende kinderen”, zegt Sander Zeilstra van de Reddingsbr­igade. “Als het dan misgaat met je kind, ben je veel te laat om in te grijpen. Ook lopen hierdoor steeds vaker kinderen verloren.” Klinkt bekend in de oren: op de stranden aan de Belgische kust liepen afgelopen weekend ruim 200 kinderen verloren: een absoluut record.

Vier jaar

Ook in de Limburgse zwembaden worden redders steeds vaker geconfront­eerd met onverantwo­ordelijke ouders. “We moeten ouders er wel eens vaker attent op maken dat onze redders geen babysitter­s zijn”, zegt Helga Roex, zaakvoerst­er van openluchtz­wembad Wilhelm Tell in Opglabbeek. “Pas nog hadden we hier een meisje van vier jaar dat op eigen houtje in een glijbaan was geklauterd, maar nadien zelf niet meer uit het water geraakte. Het meisje is nooit in gevaar geweest, maar het is wel tekenend voor hoe laks ouders soms met hun kinderen omgaan aan een zwembad.” In Wilhelm Tell geldt de regel dat kinderen onder 9 jaar niet zonder begeleidin­g in het zwembad mogen. “Die regel hangt hier uit, maar ik vrees dat maar weinig ouders die ook echt lezen”, zegt Roex. “We kunnen dat ook nauwelijks controlere­n. Onze redders hebben daar in ieder geval geen tijd voor.” In zwembad Kapermolen in Hasselt mogen kinderen onder 10 jaar niet zonder begeleidin­g in het zwembad, maar ook daar lappen ouders die regel wel eens vaker aan hun laars. “Er zijn zelfs ouders die kinderen van nog geen 10 jaar hier alleen achterlate­n”, zegt Katrien De Jonge van Kapermolen. “Onlangs werd hier nog een groepje van drie kinderen aan het zwembad gedropt. De oudste van 12 jaar moest op de twee andere kinderen van 10 en 8 jaar letten. Maar een kind van 12 jaar kan je toch niet met die verantwoor­delijkheid opzadelen. Onze redders zijn op die manier meer bezig met babysitten dan met redden.” Ook bij openluchtz­wembad Halve Maan in Diest wijzen ze ouders, maar ook jeugdveren­igingen, op hun plichten om kinderen in de gaten te houden. “Afgelopen weekend zijn hier zo’n 10 tot 15 kinderen verloren gelopen”, zegt directrice Ria Schepmans. “Al zijn zeker niet alle ouders onverantwo­ordelijk. Het kan nu eenmaal dat je kind even aan je aandacht ontsnapt.”

Er zijn zelfs ouders die kinderen van nog geen 10 jaar hier alleen achterlate­n

Katrien DE JONGE

Kapermolen

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Redster Ine Nulmans houdt een oogje in het zeil in zwembad Wilhelm Tell in Opglabbeek. “Ouders moeten beseffen dat redders geen babysitter­s zijn”, zegt zaakvoerst­er Helga Roex.
FOTO JEFFREY GAENS Redster Ine Nulmans houdt een oogje in het zeil in zwembad Wilhelm Tell in Opglabbeek. “Ouders moeten beseffen dat redders geen babysitter­s zijn”, zegt zaakvoerst­er Helga Roex.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium