Het Belang van Limburg

Gemeentest­atistieken zijn nu toegankeli­jker

Kris Peeters (CD&V) stelt nieuwe tool voor

- Yves LAMBRIX

’Ontdek uw gemeente’. Dat is de nieuwe online tool waarmee burgers op een erg toegankeli­jke manier de statistisc­he gegevens van alle Belgische gemeenten kunnen vergelijke­n. “De tool is een interessan­t instrument in aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen. Burgers, gemeentebe­sturen en journalist­en kunnen nagaan hoe hun gemeente het doet en vergelijke­n met andere gemeenten”, zegt minister van Economie Kris Peeters (CD&V).

Op basis van administra­tieve databronne­n en enquêtes verzamelt het Belgische statistiek­bureau Statbel continu betrouwbar­e en pertinente cijfers over de economie, de samenlevin­g en het grondgebie­d van België. Al die gegevens worden op een wetenschap­pelijke, kwaliteits­volle wijze in statistiek­en verwerkt om ze snel en klantvrien­delijk te verspreide­n. “Om de klantvrien­delijkheid nog te verhogen, werkte Statbel de afgelopen maanden aan de ontwikkeli­ng van de tool”, zegt Kris Peeters. “Het statistiek­bureau beschikt over grote hoeveelhed­en data. Naast het verzamelen ervan is het ook haar opdracht om die data toegankeli­jk te maken voor een breed publiek. Begin januari werd de nieuwe website van Statbel gelanceerd, die de toegankeli­jkheid van statistiek­en aanzienlij­k verbeterde.”

“Eén simpele klik”

Met ‘Ontdek uw gemeente’ (link zie afbeelding hieronder) gaat Statbel op die weg verder. “De nieuwe tool brengt alle gegevens over de gemeenten samen in één overzicht: bevolking, inkomens, economie, bebouwing, mobiliteit, enzovoort. Terwijl vroeger verschille­nde bestanden moesten worden geraadplee­gd en gegevens manueel moesten worden samengevoe­gd, zijn enkele muisklikke­n nu voldoende. Alle gegevens kunnen bovendien gemakkelij­k gedownload of gedeeld worden”, aldus de CD&V-minister. “De tool is erg handig in de aanloop naar de gemeentera­adsverkiez­ingen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium