Het Belang van Limburg

Schiet Trump met scherp op NAVO-partners?

- Marc VAN DE WEYER

BRUSSEL - De Europese bondgenote­n houden vandaag met alles rekening. Houdt president Trump het op de NAVO-top bij gekijf en vermaninge­n of lokt hij de grootste crisis in de bijna 70jarige geschieden­is van het bondgenoot­schap uit?

In mei vorig jaar kregen de Europese NAVO-partners al een voorsmaakj­e toen Donald Trump voor het eerst het nieuwe NAVO-hoofdkwart­ier bezocht. Niet alleen elleboogde hij in de weg lopende premiers zonder pardon van zijn pad, hij kwam toen al met de boodschap waarop hij sindsdien is blijven hameren - ook de voorbije dagen nog: dat de Verenigde Staten niet langer willen opdraaien voor de kosten van de verdedigin­g van de Europeanen. ‘Burden sharing’ is al tientallen jaren een twistpunt tussen Washington en zijn Europese partners.

Gisteren kwam het NAVOhoofdk­wartier met cijfers waaruit moet blijken dat straks acht bondgenote­n de onderling afgesproke­n twee procent van hun bruto binnenland­s product aan defensie besteden. België stond helemaal onderaan de lijst, met 0,91 procent. Toch moet vooral de Duitse kanselier Merkel de verwijten van Trump vrezen - vanwege het enorme handelsove­rschot van haar land met de VS. “Oneerlijk”, zoals Trump ook de voorbije dagen nog tweette. De voorbije weken klonken zelfs geruchten over een Amerikaans­e troepenter­ugtrekking uit Duitsland - door het Pentagon weliswaar ontkend, maar toch... Ook EU-plannen om de eigen defensie-industrie door intensieve­re samenwerki­ng te bevorderen, waardoor Amerikaans­e wapenlever­anciers minder aan de bak komen, kunnen de toorn van de America First-president opwekken. Waardoor het niet eens zeker is dat president Trump zich aan het eind van de top achter de lang voorbereid­e slotverkla­ring schaart. EU-raadspresi­dent Tusk adviseerde de Amerikaans­e president gisteren om waardering voor de Europese bondgenote­n te tonen “want u hebt er niet zo veel.”

 ?? FOTO AP ?? Trump en zijn vrouw Melania komen aan op de militaire luchthaven in Melsbroek.
FOTO AP Trump en zijn vrouw Melania komen aan op de militaire luchthaven in Melsbroek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium