Het Belang van Limburg

“Fransen speelden antivoetba­l”

- Van onze verslaggev­er Kristof LIBERLOO in Sint-Petersburg

Thibaut Courtois pakte ook in de halve finale weer uit met enkele sublieme reddingen. Maar het mocht niet baten, op de kopbal van Umtiti was de Bilzenaar kansloos. “Frankrijk speelde antivoetba­l, dat heb ik nog maar zelden meegemaakt”, zuchtte Courtois. “Dan had ik liever verloren tegen een ploeg als Brazilië. Maar zaterdag wil ik vol voor die derde plek gaan.” Natuurlijk was Thibaut Courtois ontgoochel­d meteen na de wedstrijd. “Frankrijk speelde antivoetba­l”, pufte hij. “Dit heb ik zelden of nooit meegemaakt, ook niet bij Chelsea. Een ploeg die zijn spits op dertig meter van het doel van de tegenstand­er zet. Het is hun goed recht natuurlijk. Maar veel kansen kregen ze ook niet, in de eerste helft heb ik één goede redding moeten verrichten. Dan had ik liever verloren van een ploeg als Brazilië die wel wil voetballen. Dat deed Frankrijk niet. Zij waren niet beter dan wij. Dit is daarom jammer en frustreren­d.”

De Rode Duivels hadden opnieuw moeite om die muur - deze keer een Franse - te slopen. Zeker nadat ze op achterstan­d gekomen waren. Toen dachten Les Bleus nog meer dan voordien aan verdedigen. En dat deden ze goed. “Zij wisten dat wij het moeilijk hadden om de ruimte te vinden”, vervolgde Courtois. “Chadli raakte op rechts in het begin nog wel over zijn mannetje, maar de voorzet was dan te vaak onzuiver.”

De Belgen speelden inderdaad niet keurig genoeg om voor gevaar te kunnen zorgen. “Als je van zo een ploeg wil winnen, dan moet je een goede dag hebben. Iedereen. Onze laatste pass was niet precies genoeg, bovendien hadden we weinig geluk, de kopbal van Fellaini ging net naast.” Courtois was ook hard voor de ref uit Uruguay. “Ik begrijp niet dat zo een man een halve finale mag fluiten. Die fout op Hazard aan de rand van de zestien was overduidel­ijk, dat zijn cruciale momenten in zo een wedstrijd.” Courtois keepte in Rusland al beresterk, toch zal Hugo Lloris meer dan waarschijn­lijk worden verkozen tot de beste keeper van het tornooi. Omdat hij een sterk WK speelt en omdat hij doorstoot naar de finale. Jammer, want Courtois had die persoonlij­ke prijs wel degelijk verdiend. “Ach, normaal haalt Lloris het, dat gaat zo”, aldus Courtois. “Of ik zou zaterdag vijf, zes fantastisc­he reddingen moeten verrichten en de finale zou een droge 1-0 moeten worden, waarin de keepers nauwelijks werk verrichten. Maar ik ben daar niet mee bezig, ik kijk naar mijn heel tornooi en daar ben ik tevreden over. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik een hoog niveau haalde.”

Derde plaats

Courtois wil ook zaterdag vol voor de derde plaats gaan. “Iedereen spreekt over de generatie van 1986. Zaterdag kunnen we nog beter doen door derde te worden. Die kans moeten we grijpen. Ik zou dus niet weten waarom we met een B-ploeg zouden moeten aantreden, iedereen wil die match echt wel spelen. We willen de derde plek pakken.” De Rode Duivels en Courtois mogen nu al terugblikk­en op een geslaagd WK. “De trainer zei ook dat we vooral trots moeten zijn nu. We mogen het hoofd niet laten hangen. Maar het voelt aan als een gemiste kans. Of we deze kans ooit nog eens zullen krijgen, weet ik niet. Over twee jaar zijn de meeste jongens nog altijd top. Daar moeten we van uitgaan.”

Dochtertje

Na de match kon Courtois troost vinden bij zijn dochtertje Adriana. “Fijn dat ik haar even terug in mijn armen kon nemen na zes weken, dat deed echt deugd”, lachte de Bilzenaar. “En morgen zie ik mijn zoontje Nicolas ook, dan ben ik helemaal tevreden.”

 ?? FOTO AFP ?? Na de match zocht de doelman troost bij dochtertje Adriana.
FOTO AFP Na de match zocht de doelman troost bij dochtertje Adriana.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium