Het Belang van Limburg

Postbodes brengen alle verkeersbo­rden in kaart

Gemeente werk samen met bpost om veiligheid te vergroten en wildgroei tegen te gaan

-

De gemeente Zonhoven gaat alle verkeersbo­rden op haar grondgebie­d samen met bpost in kaart brengen. Concreet worden de dienstwage­ns van de postbodes uitgerust met een camera die verkeersbo­rden automatisc­h herkent. De gemeente wil op die manier niet alleen de verkeersve­iligheid verhogen, maar ook de wildgroei aan verkeersbo­rden aanpakken.

Tien jaar geleden startte de Vlaamse overheid met een databank voor verkeersbo­rden. Dankzij die databank kunnen steden en gemeenten een efficiënte­r verkeersbo­rdenbeleid voeren. “Het komt nog vaak voor dat verkeersbo­rden niet op de juiste plaats staan, niet goed zichtbaar zijn vanaf de rijweg, of zelfs ontbreken”, legt Nick Mols van de dienst GIS (Geografisc­h Informatie Systeem) uit. “En een wildgroei aan verkeersbo­rden heeft een negatief effect op de verkeersve­iligheid.”

Maar die databank is sterk verouderd. Daarom start de gemeente Zonhoven nu een samenwerki­ng met bpost op om alle verkeersbo­rden te inventaris­eren. “In Zonhoven staan er ruim 4.200 verkeersbo­rden. Die allemaal manueel in kaart brengen, is onbegonnen werk. Daarom zijn we vorige zomer in een proefproje­ct van bpost gestapt. Daarin zijn we nagegaan op welke manier we dat proces kunnen automatise­ren. Postbodes die met een dienstwage­n op ronde zijn, zullen alle borden in kaart brengen. De wagen wordt uitgerust met een camera en software die de borden herkent en registreer­t. We zullen ook regelmatig steekproev­en doen om na te gaan of het geregistre­erde bord ook het juiste is.”

De gemeente investeert 14.520 euro in het project. Bpost zal in ruil tachtig procent van het aantal verkeersbo­rden inventaris­eren. “Als de databank op punt staat, zal onze gemeente ook een gerichter onderhouds­beleid voeren. Nu worden borden die beschadigd of

Nick MOLS Dienst Geografisc­h Informatie

Systeem ‘vergroend’ zijn sporadisch vervangen als we er eentje tegenkomen of een melding krijgen. Vanaf dan is het makkelijke­r om periodiek de borden te onderhoude­n’, besluit Nick Mols.

Nu worden beschadigd­e borden slechts sporadisch vervangen als we er eentje tegenkomen of een melding krijgen

 ??  ??
 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Dienstwage­ns van postbodes worden uitgerust met een camera en software die verkeersbo­rden automatisc­h herkent en registreer­t.
FOTO DICK DEMEY Dienstwage­ns van postbodes worden uitgerust met een camera en software die verkeersbo­rden automatisc­h herkent en registreer­t.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium