Het Belang van Limburg

“Nu alles geven op het WK”

Yentel Caers uit Ham wint twee Grote Prijzen op Canarische Eilanden

- Frederik BAETEN

Yentel Caers (23) heeft de voorbije twee weken de EK-wedstrijde­n van Fuertevent­ura én Lanzarote op zijn naam geschreven. Een Europese titel zit er echter niet in voor de Hammenaar, omdat hij door zijn hoge eindklasse­ment op het vorige WK aan slechts twee manches van het EK mag deelnemen. Caers: “Ik richt nu al mijn pijlen op de eerste WK-wedstrijd die eind juli plaatsvind­t in Fuertevent­ura.”

Limburg heeft met ex-wereldkamp­ioen Steven Van Broeckhove­n en Yentel Caers twee profs op het hoogste niveau meedraaien in het freestyle windsurfen. Op de Europese tour haalde Van Broeckhove­n een tijdje geleden de zege binnen in Sardinië, de afgelopen twee weken trok Caers aan het langste eind in Fuertevent­ura en Lanzarote.

“De puzzelstuk­jes vielen perfect in elkaar voor mij”, blikt Caers terug. “De vorm van het moment, het materiaal dat geen krimp gaf, geen last van stress. En een boost voor mijn vertrouwen: de weersomsta­ndigheden waren twee keer totaal verschille­nd. In Fuertevent­ura was het kalm en rustig, terwijl in Lanzarote veel wind stond met torenhoge golven. Het was een ideale voorbereid­ing op het WK binnen een paar weken. Daar wil ik pieken.”

WK

Het WK 2018 telt amper twee Grote Prijzen: Fuertevent­ura en Sylt. Een spijtige zaak voor één van de meest spectacula­ire discipline­s uit het windsurfen? Caers: “Het is inderdaad niet leuk voor ons. Het hangt af van de wedstrijdo­rganisator­en en van welke discipline­s (naast freestyle zijn er ook golf, slalom en snelheid, nvdr) ze houden. Nu staan er maar twee freestyle-wedstrijde­n op de kalender, volgend jaar kunnen het er weer meer zijn. Het betekent zoveel als twee keer perfect surfen om te winnen. Anders kan je het vergeten.”

Caers kan de zeges en de aandacht goed gebruiken. Hij kan leven van zijn sport maar veel overschot is er niet.

“Ik heb een paar sponsors binnen het windsurfen. Mijn materiaal en kosten zijn betaald en daar houdt het ongeveer op. Nu valt dat nog mee. Ik ben nog jong en woon bij mijn ouders. Als ik in later stadium meer kosten zal hebben, dan zal het uiteraard een ander verhaal zijn. Nu probeer ik ten volle te genieten van dit leven. Ik leef mijn droom. Windsurfen is mijn grote passie”, besluit Caers.

 ?? FOTO GWEN MARCH ?? Yentel Caers in volle actie.
FOTO GWEN MARCH Yentel Caers in volle actie.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium