Het Belang van Limburg

Trump legt de lat onmogelijk hoog voor NAVO-partners

Amerikaans­e president wil defensiebu­dget bondgenote­n optrekken naar 4 procent bbp

- Marc VAN DE WEYER

BRUSSEL - De NAVO-bondgenote­n gaan de eis van de Amerikaans­e president Trump om meer van de lasten van de gezamenlij­ke verdedigin­g te dragen, ter harte nemen. Dat budget ligt nu vast op 2 procent van het bruto binnenland­s product (bbp), maar slechts vijf NAVO-landen halen dat. Na die tegemoetko­ming deed Trump er meteen een schepje bovenop, door te ‘suggereren’ dat er op termijn een verdubbeli­ng van dat streefcijf­er moet komen, van 2 naar 4 procent.

Na alle bitsige tweets die president Trump de voorbije dagen de wereld instuurde, en na zijn tirade tegen Duitsland ’s ochtends, was de stemming onder de Europese bondgenote­n bij de start van hun jaarlijkse top op zijn minst gespannen. Hoe zou Trump zich opstellen? Zou er überhaupt wel een slotverkla­ring komen? Uiteindeli­jk ging de storm snel liggen. De tot in de puntjes voorbereid­e tekst werd zonder slag of stoot aanvaard, alle 79 items. Niet dat Trump geen verrassing in petto had. Tijdens zijn tussenkoms­t als eerste spreker riep hij de partners op om niet langer 2 procent van het bbp te hanteren als streefdoel voor hun defensiebu­dgetten, maar meteen het dubbel: vier procent. Een niveau dat de Verenigde Staten met 3,6 procent trouwens ook niet haalt. Het Witte Huis preciseerd­e later dat het niet om een formeel voorstel ging. Op de persconfer­entie na de top zei NAVO-chef Jens Stoltenber­g kort dat Trumps suggestie niet in de aangenomen conclusies stond: “Laten we met twee procent beginnen.” Hij benadrukte dat acht van de negenentwi­ntig landen dat in 2014 overeengek­omen streefcijf­er dit jaar willen halen: “We gaan vooruit. Vroeger bezuinigde­n landen op defensie, nu geven ze miljarden meer uit.”

Tot nog toe haalden maar vijf NAVO-landen het opgelegde niveau. België komt niet eens aan de helft: 0,93 procent.

Rusland is grootste gevaar

In hun verklaring gaan de NAVOlanden wel uitgebreid in op de noodzaak van een grotere defensie-inspanning. Bedreiging­en koPinxten men uit verschille­nde richtingen. Het grootste gevaar komt uit Rusland met zijn hybride strategie van ontwrichti­ng – onder meer door inmenging in verkiezing­en – en dreiging met en gebruik van geweld.

De annexatie van de Krim, die Trump onlangs rechtvaard­igde, wordt in de tekst nog steeds illegaal genoemd. En de NAVO nodigt Macedonië (straks Noord-Macedonië) uit om toe te treden. Nog een signaal richting Moskou, nadat de Griekse regering gisteren twee Russische diplomaten uitwees die een rol gespeeld hadden in stemmingma­kerij tegen het akkoord over de nieuwe naam van het buurland. Tijdens het diner gisteravon­d stond de relatie met Rusland andermaal op de agenda. NAVO-bondgenote­n, vooral de Baltische drie, hebben vragen bij de ontmoeting die Trump aan het einde zijn Europese trip heeft. Maandag zit de Amerikaans­e president samen met zijn Russische collega Vladimir Poetin. Trump had gisteren ook een persoonlij­ke ontmoeting met de Duitse kanselier Merkel. Na afloop van dat gesprek verzekerde hij dat ze een “zeer, zeer goede relatie” hadden. Merkel zei zuiniger dat ze “blij” was met de kans om van gedachten te wisselen en dat Duitsland en de VS goede partners zijn en blijven.

Trumpiaans­e tirade

Eerder op de dag kreeg Duitsland het juist zwaar te verduren. Tijdens zijn ontbijt met secretaris-generaal Stoltenber­g sloeg Trump de gebruikeli­jke uitwisseli­ng van beleefdhed­en over. Behalve een obligate uithaal naar de Duitse defensie-uitgaven was live – de camera’s draaiden – een tirade te horen tegen de energieafs­praken tussen Berlijn en Moskou. In de Oostzee ligt al de aardgaspij­plijn NordStream, en er zijn vergevorde­rde plannen voor NordStream 2. Die pijplijn moet nog meer Russisch aardgas naar Europa brengen, en daardoor maakt Duitsland zich “een gevangene van Rusland”, sneerde Trump. Bovendien maakt de energiedea­l Duitsland een onbetrouwb­are bondgenoot: “We worden veronderst­eld jullie tegen Rusland te beschermen, maar jullie betalen miljarden dollars aan Rusland. Dat is zeer ongepast.”

Trump noemde ook de voormalige bondskanse­lier Gerhard Schröder, omdat die topjobs heeft hij NordStream en het Russische oliebedrij­f Rosneft.

En ook een twittertir­ade

Trump kwam ’s avonds terug op de Duits-Russische energiedea­l in een weeral korzelig getoonzett­e tweet, waarin hij ook nog eens eiste dat de bondgenote­n “ONMIDDELLI­JK” 2 procent van hun bbp aan defensie uitgeven en ook het Europese handelsove­rschot met de VS nog eens vermeld wordt.

Het Twitter-verkeer van de president wekte gisteren overigens wel meer verbazing. Tijdens de bijeenkoms­t tweette hij plots over het harde lot van de Amerikaans­e sojaboeren. Zij zijn slachtoffe­rs in de snel escalerend­e Amerikaans-Chinese handelsoor­log – dinsdag kwamen er nog eens voor 200 miljard dollar Amerikaans­e heffingen op Chinese invoer bij – maar niet echt een besogne van de Atlantisch­e alliantie.

 ?? FOTO BELGA ?? Premier Michel en zijn partner Amélie ontvangen Melania en Donald Trump voor het diner in het Brusselse Jubelpark.
FOTO BELGA Premier Michel en zijn partner Amélie ontvangen Melania en Donald Trump voor het diner in het Brusselse Jubelpark.
 ?? FOTO ISOPIX ?? Het slotakkoor­d werd uiteindeli­jk zonder slag of stoot aanvaard, maar zeggen dat alle neuzen in dezelfde richting staan, is toch nog overdreven.
FOTO ISOPIX Het slotakkoor­d werd uiteindeli­jk zonder slag of stoot aanvaard, maar zeggen dat alle neuzen in dezelfde richting staan, is toch nog overdreven.
 ?? FOTO AP ?? Ondanks Trumpiaans­e tirades richting Duitsland – live op camera en live op twitter – houdt de Amerikaans­e president vol dat hij en Duits bondskanse­lier Merkel een “zeer, zeer goede relatie” hebben.
FOTO AP Ondanks Trumpiaans­e tirades richting Duitsland – live op camera en live op twitter – houdt de Amerikaans­e president vol dat hij en Duits bondskanse­lier Merkel een “zeer, zeer goede relatie” hebben.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium