Het Belang van Limburg

Opnieuw slaat paardenbeu­l toe, ditmaal in Hasselt

Pony Kira overleeft aanval met mes niet

- Geert HOUBEN

Een paardenbeu­l heeft in de nacht van dinsdag op woensdag toegeslage­n in een weide langs de Runksterst­eenweg in Hasselt, net voor Stevoort. De elfjarige pony Kira hield er een lange snijwonde over de flank aan over. Dierenarts Koen Van Den Noortgate kon niet anders dan het dier laten inslapen. “Het is wel degelijk het werk van een beul. De wonde is veel te recht en veel te diep om iets anders te kunnen zijn.”

Het was de eigenares die het zwaar toegetakel­de paard woensdagoc­htend in de weide achter haar ouderlijke woning ontdekte. “Het moet afgelopen nacht gebeurd zijn, want dinsdagavo­nd was er nog niets aan de hand”, zegt de man van de eigenares. “Kira’s hele flank was opengesned­en, van het voorste tot het achterste been. De verwonding kan onmogelijk het gevolg zijn van een ongeluk. In Kira’s weide is zelfs geen prikkeldra­ad, hier is kwaad opzet in het spel. Nog een geluk dat er met de vier andere paarden in de weide niets aan de hand was.” De eigenaars besloten om de witte schimmel in te laten slapen. “Er was niet veel meer aan te doen. De wonde was diep en er waren veel spieren geraakt. Het dier nog verder laten afzien, kan niet de bedoeling zijn. Hoe moeten we dit nu aan onze achtjarig dochtertje vertellen?”, zucht het koppel. “Het was haar paard.”

Jachtmes

Het parket kwam ter plaatse om de snijwonden te onderzoeke­n. “Het onderzoek loopt nog. Veel sporen zijn er niet, maar wij gaan wel uit van kwaad opzet”, zegt woordvoers­ter Anja De Schutter. Ook volgens de Tongerse dieren- arts Koen Van Den Noortgate, die Kira moest laten inslapen, is dit het werk van een paardenbeu­l. “De wonde is met een groot mes veroorzaak­t, een jachtmes. De wonde is veel te diep en veel te recht om het gevolg te zijn van een ongeval. Als het dier zich zo verwond zou hebben aan een nagel, dan zou de wonde veel rafeliger zijn”, aldus de veearts. “Waarom Kira niet snel weggelopen is? Sommige paarden zijn heel vriendelij­k en komen meteen naar iemand toe. Dat is al helemaal het geval als de dader brood bij heeft. Als het dier stilstaat, is zoiets snel gebeurd.” Intussen is het raden naar de dader. “In de buurt heeft niemand iets gemerkt. Wij kunnen alleen maar hopen dat de politie hem snel te pakken heeft, en willen andere paardenbez­itters waarschuwe­n om voorzichti­g te zijn”, zegt de eigenaar.

De wonde is veel te diep en veel te recht om het gevolg te zijn van een ongeval. Als het dier zich zo verwond zou hebben aan een nagel, dan zou de wonde veel rafeliger zijn Koen VAN DEN NOORTGATE

behandelen­de dierenarts

 ?? FOTO HBVL ?? Pony Kira overleefde de aanval niet.
FOTO HBVL Pony Kira overleefde de aanval niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium