Het Belang van Limburg

“Karel Pinxten misbruikte 500.000 euro aan financiële middelen”

-

LUXEMBURG/OVERPELT - Het Europees anti-fraudeagen­tschap OLAF heeft zijn onderzoek naar Overpelten­aar Karel Pinxten klaar. Dat bericht de Engelstali­ge nieuwswebs­ite BuzzFeed. De oud-minister van Landbouw en Defensie, die twaalf jaar lang bij de Europese Rekenkamer werkte, zou volgens OLAF voor 500.000 euro aan financiële middelen “misbruikt” hebben. Pinxten wilde gisteravon­d niet reageren, “omdat ik dat rapport niet ontvangen heb”.

was tussen maart 2006 en april 2018 lid van de Europese Rekenkamer, die de betrouwbaa­rheid van de begrotinge­n van de EU-instelling­en onderzoekt. Hij hoopte op een derde ambtstermi­jn maar daar wilde het Europees Parlement niet van weten, onder meer omdat het anti-fraudeagen­tschap OLAF een onderzoek tegen hem was gestart. Volgens BuzzFeed is dat onderzoek nu afgerond. Vorige maand zou OLAF een rapport met aanbevelin­gen overgemaak­t hebben aan de Europese Rekenkamer en de gerechteli­jke autoriteit­en in Luxemburg, waar de Rekenkamer zijn hoofdzetel heeft.

Ethische inbreuken

In het rapport zou sprake zijn van “misbruik van financiële middelen” ten belope van ongeveer 500.000 euro. Pinxten zei gisteren dat hij geen document ontvangen heeft van OLAF: “Wanneer het stof is gaan liggen, zullen we zien hoe groot de muis is die de berg gebaard zal hebben.”

De persdienst van OLAF wilde enkel bevestigen dat het in juni een onderzoek afrondde naar “een (nu voormalig) lid van de Europese Rekenkamer”. Het onderzoek kwam “misbruik van de financiële middelen van de Europese Rekenkamer op het spoor, net als inbreuken tegen ethische verplichti­ngen”. Namen of bedragen noemt OLAF niet. Het zegt wel dat zoals de procedure het voorschrij­ft, alle betrokkene­n de kans hebben gekregen om commentaar te geven bij de feiten die hen aangaan.

Wanneer het stof is gaan liggen, zullen we zien hoe groot de muis is die de berg gebaard zal hebben

Karel PINXTEN

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium