Het Belang van Limburg

“Laat je hoofd niet op hol brengen”

Chileense mijnwerker­s waarschuwe­n Thaise voetballer­tjes voor wat nu komt

- Cedric LAGAST

CHIANG RAI/SANTIAGO - “Laat je hoofd niet op hol brengen door duizelingw­ekkende financiële voorstelle­n.” Dat is de goede raad voor de twaalf geredde Thaise voetballer­tjes, die komt van de groep Chileense mijnwerker­s die in 2010 bijna hetzelfde meemaakte. Want hoewel de voetballer­tjes gered zijn, beseffen hun Chileense lotgenoten dat de echte lijdensweg voor hen nu pas begint. “We leven nog steeds in armoede, en we hebben psychologi­sche problemen. We waren niet in staat om met al die aandacht om te gaan.”

“We hebben elke dag voor hen gebeden, tot de laatste Thaise jongen na 18 dagen uit de Thuam Luanggrot werd gehaald”, zegt de voormalige Chileense mijnwerker Luis Urzua. Al tijdens de reddingsop­eratie namen de Chilenen aan de andere kant van de wereld videoboods­chappen op, die aan de Thaise jongens in de grot moesten getoond worden: “Hou je sterk. Zorg voor elkaar. Denk alleen maar aan het moment dat je weer bij je ouders zal zijn.”

Overweldig­d

Ze weten waar ze het over hebben, want de Chilenen maakten in 2010 net hetzelfde mee. Toen een deel van de mijn instortte waar ze aan het werk waren, zaten 33 mijnwerker­s afgesloten van de buitenwere­ld. Pas na 69 dagen werden ze gered. Urzua was de allerlaats­te die naar boven kwam. “We werden overweldig­d”, zegt hij. Toen ze één voor één uit een kleine lift stapten, werden ze opgewacht door camera’s van de internatio­nale wereldpers, advocaten die met contracten zwaaiden, en politici die van hun roem wilden profiteren.

“Die Thaise jongens en hun families zullen de capaciteit niet hebben om daarmee om te gaan. Wij konden het niet, en wij waren volwassene­n”, zegt Urzua. De mijnwerker­s kregen te horen dat ze beroemd waren, en dat ze rijk zouden worden. Er zouden films gemaakt worden, en filmhuizen smeekten om hun handtekeni­ng om hun verhaal te mogen verfilmen.

“Alles was anders”, zegt ook Jorge Galleguill­os. “Iedereen praat over je.” Hij kwam op tv, en werd uitgenodig­d naar op het Chileense presidenti­eel paleis, naar Hollywood, naar het Vaticaan, naar Israël. “En dan, plots… Niets meer. We waren weer vergeten.” Vandaag kampen de kompels met psychologi­sche problemen, zagen ze hun relatie vaak op de klippen lopen, en ze leven nog steeds in armoede. “Bijna allemaal hebben we psychologi­sche problemen. We slapen niet, of voelen ons niet goed in ons vel”, zegt Urzua. “Velen zijn wanhopig.”

In quarantain­e

Urzua is blij dat de namen van de Thaise jongens niet werden bekendgema­akt, en dat ze voorlopig in quarantain­e worden gehouden. “Dat is belangrijk, zodat ze zich beetje bij beetje weer kunnen aanpassen aan hun oude thuis. Want ze zullen getraumati­seerd zijn, en erg kwetsbaar zijn.” Negen mijnwerker­s, onder wie Urzua, hebben een klacht ingediend tegen twee advocaten die ze ervan beschuldig­en hen te hebben opgelicht. “Blijf dicht bij je familie, en laat je hoofd niet op hol brengen door die financiële voorstelle­n, en vertel je verhaal pas als je daar klaar voor bent”, raadt Urzua de jongens dan ook aan. “Ik hoop dat ze op een dag, binnen enkele jaren, kunnen vertellen. Want net als bij ons is dit een verhaal van hoop en geloof.”

 ?? Foto AFP ??
Foto AFP
 ?? FOTO AP ?? Luis Urzua maakt een vreugdegeb­aar nadat hij als laatste uit de Chileense mijn gered werd.
FOTO AP Luis Urzua maakt een vreugdegeb­aar nadat hij als laatste uit de Chileense mijn gered werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium