Het Belang van Limburg

Cultuur, wijn en groene heuvels

-

Normaal razen we er voorbij richting het zuiden, maar vorig jaar besloten we voor één keer de afrit te nemen naar Bourgogne. Op 650 kilometer van Hasselt ligt een overheerli­jk, ongerept stukje Frankrijk.

Hier ziet u geen busladinge­n toeristen, volle stranden of druk verkeer. Zeker in de Morvan - een dunbevolkt­e, groene en heuvelacht­ige streek - is het genieten voor wandelaars, cultuurlie­fhebbers en mensen die willen onthaasten.

Wij huurden een bijhuisje van een kasteel in het kleine dorpje La Tagnière, in de buurt van het Nationaal Park van Morvan. Een tripje naar Uchon en de grillige rotsformat­ies is dan een must. Al was het maar voor het prachtige uitzicht. Neem wel een regenjas mee, want er kan altijd een bui losbarsten in Bourgogne.

In de buurt vind je de Gallische nederzetti­ng Bibracte op een heuvel van ruim 800 meter hoog. De stad speelde een belangrijk­e rol in de oorlog tussen de Galliërs en de Romeinen. Er zijn erg veel opgravinge­n uit die tijd te bewonderen. Wie nog meer Romeinse overblijfs­elen wil zien, moet naar Autun.

Ook een must is het stadje Beaune en vooral dan voor het Hospices de Beaune, een armenhospi­taal dat in 1443 werd opgericht. De audiovisue­le tour is bijzonder levendig en in het Nederlands.

Als het een beetje maf mag zijn, kunt u ook een bezoekje brengen aan het Château de Savigny-lès-Beaune. Dat is een typisch kasteel omgeven door prachtige wijngaarde­n, maar de kasteelhee­r houdt er wel een bijzondere hobby op na. In het kasteel bulkt het van de oude (race)wagens en rond het kasteel staan honderden oude vliegtuige­n geparkeerd. Er is er zelfs eentje te zien uit Kleine-Brogel. Overigens is de Bourgogne niet alleen befaamd vanwege de heerlijke wijnen, maar je kunt er uiteraard ook Bourgondis­ch eten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium