Het Belang van Limburg

“Jonge bomen en plantjes hebben dringend water nodig”

Limburgse tuinen kreunen onder aanhoudend­e droogte Zo houdt u uw plantjes in leven:

- Ruben STEEGEN

HASSELT - De aanhoudend­e droogte laat nu ook haar sporen in de Limburgse natuur en tuinen na. Jonge bomen verliezen massaal hun bladeren, terwijl onze gazons stilaan op kurkdroge steppevlak­tes lijken. “Gras kan daar tegen, maar jonge boompjes en planten hebben dringend water nodig”, klinkt het bij tuinexpert­s.

Het is hoogzomer in België, maar wie naar buiten kijkt zou zo denken dat we in de herfst zitten. Jonge platanen, beuken, wilgen en populieren verliezen momenteel massaal hun bladeren. “Een gevolg van de droogte”, weet boomexpert Wouter Crucke van ‘De Boomdokter’. “Het verliezen van bladeren is voor bomen een overleving­sstrategie in periodes van extreme droogte. Het vocht dat een boom via zijn wortels opneemt, verliest hij voor een deel via de bladeren. Door die af te stoten schakelt de boom over naar een soort van ruststand.”

1.000 liter per week

Erg is dat volgens Crucke niet. “Bomen van tien jaar of ouder kunnen best tegen een stootje. Bovendien hebben ze voldoende lange wortels om nog vocht uit het grondwater te halen.” Jonge boompjes en het groen in stedelijk gebied krijgen het wel steeds moeilijker. “Boompjes jonger dan vijf jaar hebben nog geen wortels die tot bij het grondwater reiken. Die dreigen uit te drogen. Hetzelfde met de aanplantin­g in steden, waar het vocht extra snel verdampt.” Crucke raadt mensen aan om jonge boompjes in de tuin minstens één keer per week voldoende water te geven. “Een boom heeft al snel honderd tot 1.000 liter water per week nodig.” Uw gazon met leidingwat­er besproeien is echter uit den boze. “Dat is pure waterversp­illing en bovendien niet nodig”, benadrukt Eef Coolen van het Hasseltse tuinbedrij­f Bolster. “Gras is sterk genoeg om deze droogte te overleven. Als het opnieuw gaat regenen, kleurt uw gazon weer mooi groen.”

De plantjes in uw tuin snakken wél naar water. “Mediterran­e planten zoals lavendel wat minder, maar planten met veel bloe- men en een dun, frisgroen blad zoals hortensia’s kunnen niet wekenlang zonder vocht. Als je ze nu geen water geeft, sterven ze.” Coolen raadt mensen aan om te investeren in een regenton. “Regenwater is veel beter voor je aanplantin­g dan gezuiverd leidingwat­er.”

Code groen

Op de website van de Vlaamse milieumaat­schappij kunt u controlere­n of er waterbespa­rende maatregele­n van kracht zijn. Momenteel geldt in Limburg code groen. “Er is dus geen verbod om leidingwat­er te gebruiken voor niet-essentiele toepassing­en, maar we vragen uiteraard altijd om geen water te verspillen”, klinkt het bij de woordvoerd­er van Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvlieg­e (CD&V).

➜ Geef twee keer per week voldoende water, liefst ’s avonds. De bodem moet voldoende nat zijn, zodat het vocht niet meteen weer verdampt.

➜ Gebruik bij voorkeur regenwater, dat meer voedt dan leidingwat­er.

➜ Strooi een bodembedek­ker zoals boomschors of mulch tussen uw planten om uitdroging van de bodem tegen te gaan.

➜ Planten in potten hebben meer water nodig dan plantjes in volle grond.

➜ Gebruik een gieter in plaats van een tuinslang. Daarmee kunt u gericht en meer gedoseerd water geven.

Het is pure waterversp­illing om je gazon te besproeien en bovendien niet nodig

Eef COOLEN tuinbedrij­f Bolster

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Jonge boompjes en het groen in stedelijk gebied krijgen het steeds moeilijker door de aanhoudend­e droogte.
FOTO TOM PALMAERS Jonge boompjes en het groen in stedelijk gebied krijgen het steeds moeilijker door de aanhoudend­e droogte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium