Het Belang van Limburg

Tijdelijk postkantoo­r opent twee maanden na plofkraak

- Koen LUTS

Bijna een maand na de plofkraak in het postkantoo­r in het centrum van Lummen zijn de sporen nog altijd goed zichtbaar. In de ochtend van 21 juni raakte het kantoor zwaar beschadigd. Vier daders hadden gas in de geldautoma­at gespoten en lieten alles ontploffen van op afstand. Ze gingen aan de haal met het geld. Vermoedeli­jk gaat eind augustus een tijdelijk postkantoo­r open in een container in de Pastoor Frederickx­straat.

De plofkraak heeft veel schade veroorzaak­t aan het postkantoo­r van Lummen. “Het kan nog een hele tijd duren vooraleer dit kantoor weer operatione­el is”, zegt Steve De Loor van bpost. “De aannemer heeft ondertusse­n opruimings­werken uitgevoerd. Momenteel gebeuren de voorbereid­ende werken om daarna de definitiev­e herstellin­gen te kunnen uitvoeren. Maar bpost wil zijn klanten niet in de kou laten staan. Daarom willen we zo snel mogelijk een tijdelijke container plaatsen in de Pastoor Frederickx­straat, maar dat hangt af van veel factoren. Jammer genoeg kan ik er geen exacte datum op plakken. Er moeten heel wat logistieke zaken geregeld worden, zoals lijnen voor elektricit­eit, data en telefonie, en ook de nodige beveiligin­gssystemen moeten in orde zijn.” Op 21 juni sloegen plofkraker­s om 3.15 uur toe in Lummen en enkele minuten later ook in Lommel. Dat kantoor kon een dag later wel de deuren weer openen, omdat de schade daar beperkt bleef. Het grote buitenraam in Lummen is nog altijd dichtgetim­merd met hout en op de stoep ligt nog altijd verf van de plofkoffer­s en zelfs glasscherv­en. Alle puin in het postkantoo­r werd zowat twee weken na de plofkraak geruimd. Dat moest blijkbaar heel voorzichti­g gebeuren. Gisteren en eergistere­n werden herstellin­gen uitgevoerd aan de plafonds en de muren.

Over de eventuele buit wil bpost geen commentaar geven. Volgens Marcel Renders, die in hetzelfde appartemen­tsgebouw woont, was de knal enorm. “Ook onze gang raakte beschadigd door de ontploffin­g, maar het had allemaal nog veel erger kunnen geweest zijn. Er zijn al heel wat experten komen kijken en het kan nog maanden duren vooraleer de verzekerin­g een schadeverg­oeding zal uitkeren.”

In afwachting van het tijdelijke postkantoo­r kunnen Lummenaren in het postkantoo­r van Kermt terecht.

 ?? FOTO KLU ?? Het grote raam van het postkantoo­r is nog altijd dichtgetim­merd en op de stoep ligt nog glas en inkt van de plofkoffer­s.
FOTO KLU Het grote raam van het postkantoo­r is nog altijd dichtgetim­merd en op de stoep ligt nog glas en inkt van de plofkoffer­s.
 ?? FOTO KLU ?? De ravage in het postkantoo­r was erg groot.
FOTO KLU De ravage in het postkantoo­r was erg groot.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium