Het Belang van Limburg

Bezeten door de Duivels

Europese topclubs zetten Rode Duivels bovenaan hun verlanglij­stje

- Gert GYSEN

Als de eerste teleurstel­ling is gaan liggen, zal iedereen beseffen hoe fantastisc­h dit wereldkamp­ioenschap van de Rode Duivels is geweest. Dat zal zich ook uiten op de transferma­rkt. De komende anderhalve maand zullen er ongetwijfe­ld verschille­nde Belgen hun WK verzilvere­n. Een overzicht.

GROF WILD

Ze gaan allebei hun laatste contractja­ar in bij Chelsea, ze waren de twee grote uitblinker­s van België op dit WK en hun naam wordt genoemd bij veelvuldig Champions League-winnaar Real Madrid. Thibaut Courtois en Eden Hazard vertelden vóór het WK altijd dat ze pas na het tornooi over hun toekomst zouden nadenken. De heren wisten goed genoeg waarom ze daarmee best nog wat wachtten. Een toptornooi zou extra deuren openen.

En zo geschiedde. De Bilzenaar is samen met Hugo Lloris de beste doelman van het tornooi en heeft het voordeel dat hij zes jaar jonger is dan de Franse keeper. Hazard toonde dat hij er staat op de grote momenten. De absolute topclubs zullen op de proppen komen. Zeker omdat het duo relatief goedkoop kan vertrekken uit Londen. Want als Chelsea hen deze zomer niet van de hand doet – of een nieuw vetbetaald contract geeft – wandelen ze volgend jaar gratis buiten.

En wat te zeggen van Toby Alderweire­ld? “Na mijn lastige seizoen in Tottenham was het belangrijk om te laten zien dat ik fit ben en dat ik me op het hoogste niveau weer kon tonen”, zei hij na de verloren halve finale tegen Frankrijk. Jarenlang werd Alderweire­ld beschouwd als één van de beste verdediger­s in de Premier League, maar door blessurele­ed en contractpe­rikelen is zijn relatie met Tottenham verzuurd geraakt. Dat trok al de aandacht van topclubs als Manchester United en Barcelona. Zijn oerdegelij­ke prestaties in het algemeen én de fantastisc­he assist op Eden Hazard tegen Tunesië hebben hem alleen nog maar interessan­ter gemaakt op de transferma­rkt.

Nacer Chadli speelde op dit WK alleen al drie keer zo veel minuten (288’) als in 2018 bij West Brom (90’). Door de degradatie van zijn club mag hij voor een gelimiteer­d bedrag van 19 miljoen euro weg. Dat leek vóór het tornooi nog best veel voor iemand die amper speelde, maar na zijn doelpunt en bijna perfecte prestatie tegen Japan en zijn goede match en halve assist tegen Brazilië is hij nu plots een interessan­t transferta­rget. Onder meer Lyon en Besiktas hebben hem op hun lijstje staan.

LEUKE VANGST

De knappe prestaties van Dedryck Boyata in de groepsfase zijn niet onopgemerk­t gebleven. Hij ligt nog tot volgende zomer onder contract bij Celtic, maar de interesse groeit, waardoor de Schotten denken dat hij onhoudbaar wordt. Lazio bekeek hem tegen Panama en ook Turkse topclubs en ploegen uit Engeland en Frankrijk roeren zich. Van Thomas Meunier zag je vooral hoe belangrijk hij is toen hij ontbrak in de wedstrijd tegen Frankrijk. Er zullen zeker clubs voor hem op de proppen komen, maar de Luxemburge­r wil het eigenlijk nog een jaar proberen bij PSG.

Axel Witsel bewees op dit WK dat hij het ritme op het allerhoogs­te niveau nog steeds aankan. Als hij ooit nog wil terugkeren van China naar de Europese (sub)top, is het deze zomer hét moment.

Michy Batshuayi bewees andermaal dat hij niet veel speelminut­en nodig heeft om te scoren. Hij keert terug naar Chelsea na een uitleenbeu­rt bij Dortmund. Kan hij nu wel een vaste plaats afdwingen bij de Londense club? Of volgt er een transfer?

Ook Adnan Januzaj liet zich opmerken met een doelpunt op het WK, waardoor zijn marktwaard­e is gestegen. Al lijkt hij nog even bij Real Sociedad te willen blijven. En dan heb je nog jongens als Koen Casteels, Leander Dendoncker en Thorgan Hazard, die niet of niet veel speelden. Maar gewoon door hun statuut als lid van de nationale ploeg die de meeste indruk maakte op het WK, zijn ze interessan­ter geworden op de transferma­rkt. De kans is groot dat dit drietal nog deze zomer van club verandert. Dendoncker kreeg die belofte van het Anderlecht-bestuur. Casteels vecht met Wolfsburg al twee jaar tegen de degradatie in de Bundesliga en denkt aan een stapje voorwaarts, zeker sinds hij verkozen werd tot Doelman van het Jaar in de Duitse competitie. En voor Thorgan Hazard (Borussia Mönchengla­dbach) werden al gesprekken gevoerd met Sevilla en Valencia.

BUITEN SCHOT

Simon Mignolet speelde tot zijn eigen spijt nog geen minuut op dit WK. Daardoor heeft hij niet de kans gekregen om aan de wereld te tonen dat hij, ondanks zijn statuut van bankzitter bij Liverpool, wel degelijk nog een hoog niveau haalt. De Truienaar wil volgend jaar titularis zijn. Bij Liverpool of elders. Thomas Vermaelen toonde dat hij met weinig matchritme toch een hoog niveau kan halen. Perfect dus voor zijn rol als doublure bij Barcelona. Hij mocht vorige zomer niet vertrekken bij de blaugrana. Afhankelij­k van andere inkomende en uitgaande transfers, mag het nu mogelijk wel.

Dries Mertens maakte een wondermooi doelpunt in de eerste wedstrijd tegen Panama, maar deemsterde nadien weg. Een WK met twee gezichten heeft zijn status op de transferma­rkt niet veranderd. Mertens heeft bij Napoli een clausule in zijn contract dat hij voor 28 miljoen euro weg kan. Een peulschil op de hedendaags­e transferma­rkt.

Marouane Fellaini verlengde tijdens dit WK zijn contract bij Manchester United. Hij blijft dus waar hij zit. Net als Vincent Kompany en Kevin De Bruyne bij City zullen blijven en Romelu Lukaku met Manchester United prijzen wil pakken. Jan Vertonghen lijkt niet te vertrekken bij Tottenham. Youri Tielemans wil geleidelij­k groeien en zit daarvoor nog goed bij Monaco.

PECHVOGELS

Door zijn transfer naar het Chinese Dalian Yifang eerder dit jaar kreeg zijn marktwaard­e al een deuk. En met zijn prestaties op deze wereldbeke­r heeft Yannick Carrasco die neerwaarts­e spiraal niet kunnen omkeren. Hij zei het zelf na de wedstrijd tegen Japan: “De coach heeft goede wissels gedaan.” Eén van de mannen die er toen werden afgehaald, was wel Carrasco zelf. Behalve in de slotfase tegen Frankrijk kwam hij sindsdien niet meer aan de bak. Hij kon niet weerleggen dat de Chinese competitie zijn niveau heeft aangetast.

Ook voor Mousa Dembélé heeft dit WK geen deuren geopend. Integendee­l zelfs. De wedstrijd tegen Frankrijk geeft de indruk dat het echte topniveau niet meer voor hem is weggelegd. Over een jaar loopt zijn contract bij Tottenham af. De komende weken moet er dus een beslissing genomen worden over zijn toekomst: een nieuw contract bij Spurs, een transfer naar Italië – zijn makelaars spraken al met Inter en Napoli en ook bij Juventus ligt zijn dossier op tafel – of een avontuur in China.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium