Het Belang van Limburg

Sagan 2 Gaviria 2

PETER SAGAN LOOPT OPNIEUW UIT IN DE STRIJD OM DE GROENE TRUI

- Door Marc Van de Weyer

Er doen uiteenlope­nde meningen de ronde over Donald Trump. Hij geeft daar alle gelegenhei­d toe. Maar een ding is zeker. Met deze president is het ‘never a dull moment’. Verveling krijgt geen kans.

Ook gisteren weer op de NAVO-top. Secretaris-generaal Stoltenber­g zal zich na het levendige Twitter-verkeer uit het Witte Huis mentaal op alles voorbereid hebben. Maar ook hij moet verbaasd geweest zijn toen Trump aan de ontbijttaf­el schoof met een tirade tegen de nieuwe pijplijn door de Oostzee die Russisch gas naar Duitsland moet brengen. Een onderwerp van geopolitie­ke betekenis - maar niet de hoogste prioriteit op de NAVO-agenda. Het was een weinig goeds belovende start voor een dag waar velen tegen op zagen. Niet in het minst het indirecte voorwerp van de tirade, bondskanse­lier Angela Merkel.

Dat er gisteren toch een slotverkla­ring kwam waar alle negenentwi­ntig bondgenote­n zich achter schaarden, was dan ook reden tot voorzichti­ge opluchting. De herinnerin­g aan Trumps optreden op en na de G-7-top in Canada ligt vers in het geheugen. Daar tekende hij eveneens een slottekst om die op de terugweg al te herroepen. Ook op de NAVO-vergaderin­g gisteren zorgde Trump volgens diverse bronnen binnenskam­ers voor een verrassing. Hij suggereerd­e een verdubbeli­ng van de budgettair­e inspanning die NAVO-landen inzake defensie nastreven. Van twee naar vier procent van het bruto binnenland­s product. Zelfs de Verenigde Staten met hun gigantisch­e defensiebu­dget halen dat irreële niveau niet. Het Witte Huis preciseerd­e dan ook dat het niet om een formele eis ging. Zomaar een spontaan opgekomen ideetje van de president dus?

Het is de hele methode Trump die in de aanloop naar de NAVOtop en gisteren in Brussel te zien en te horen was. Een methode van overdonder­en, dreinen, dreigen, de grote gedupeerde uithangen, eisen aanscherpe­n en opdrijven. Zelf denkt hij dat het werkt. In het geval van de NAVO lijkt dat zelfs deels te kloppen. Het hameren op de twee procent zorgt ervoor dat notoir in gebreke blijvende bondgenote­n - België voorop - hun vage belofte uit 2014 inderdaad een beetje serieus zijn gaan nemen.

En toch ga je zo niet met je bondgenote­n om. In alles wat hij doet en zegt , toont Trump aan dat hij samenwerki­ng in internatio­nale verbanden op de eerste plaats ziet als een beknotting van Amerikaans­e invloed, macht en belangen. Dat dat in zijn ogen ook geldt voor het Westerse bondgenoot­schap, bewijst hoe dramatisch kortzichti­g die visie op Amerika’s rol in de wereld is.

Dat er op de NAVO-top toch een slotverkla­ring kwam waar alle negenentwi­ntig bondgenote­n zich achter schaarden, was reden tot voorzichti­ge opluchting

REACTIES: DEKERN@HBVL.BE

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium