Het Belang van Limburg

Massaspurt naast de langste barbecue

De finish ligt vandaag bovenop de raadselach­tige Mûr de Bretagne

-

Het is één lange rechte weg, dwars door de velden in Bretagne. Maar hij gaat wel verdomd steil omhoog. Weinig Touraankom­sten hebben op korte tijd zo’n status verkregen als de Mûr-de-Bretagne. Al was het maar omdat hij zo verraderli­jk is.

Het stond woensdag nog in L’Equipe. De Franse krant had alle Bretoense renners in de Tour samengebra­cht. Daarbij ook Warren Barguil, renner uit de streek en vorig jaar nog winnaar van de bolletjest­rui. “Ik vind het geweldig dat de Tour in Bretagne langskomt”, lezen we. “Vooral omdat we dit jaar met de Mûr-de-Bretagne ook ‘onze’ Alpe d’Huez aandoen.” Zijn collega David Gaudu, renner van FDJ, beaamde het gretig: “Ik droom meer van de Mûrde-Bretagne dan van Alpe d’Huez.”

De vergelijki­ng is nog zo gek niet. Niet qua lastigheid­sgraad. De Mûr-de-Bretagne is ‘slechts’ twee kilometer lang en gaat op zijn steilste stukken naar tien procent, Alpe d’Huez is veertien kilometer lang en gaat tot 12 procent. In Bretagne zijn de besten er na een minuut of vier van verlost, in de Alpen ben je algauw tien keer zo lang aan het klimmen. Maar één zaak hebben ze wel gemeen: de massa volk die er altijd verzamelt bij een aankomst die ook volgens Belg Serge Pauwels op korte tijd “heel wat naam” heeft gemaakt. Als er gekoerst wordt op de Mûr, loopt Bretagne storm voor het sportieve spektakel – een Nederlands journalist noemde het ooit de langste barbecue ooit.

Moeilijk in te schatten

Niemand die echt goed weet hoe de helling in te schatten. Serge Pauwels (Dimension Data) vergelijkt hem graag met de Muur van Hoei. “Het is een heel explosieve aankomst”, zegt hij. “De jongens die je in de Waalse Pijl ziet, mag je ook straks verwachten.” Maar Peltenaar Jelle Vanendert (New Lotto Soudal) is het daar niet mee eens. “Het is helemaal niet te vergelijke­n met de Muur van Hoei”, is hij resoluut. “Hij is niet zo steil en zeker niet zo bochtig. Het is een lange lijn rechtdoor. Het belangrijk­ste is de positioner­ing. Het is eigen- lijk een massasprin­t, maar dan voor klimmers en punchers. De plaatsing is belangrijk­er dan de klim zelf.”

Twee keer

De Mûr wordt vanmiddag liefst twee keer aangedaan. Na een eerste doorkomst volgt er een lus van zestien kilometer tot de aankomst. Jelle Vanendert ziet dan ook héél veel potentiële winnaars. “In 2011 was Gilbert hier heel dicht, dus ik geef mannen zoals Sagan ook een kans. Hier kunnen veel renners het halen: van punchers tot pure klimmers.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium