Het Belang van Limburg

“Ik ben blijven vechten”

Zuid-Afrikaanse reus Kevin Anderson verrast Roger Federer in kwartfinal­e

- Hans JACOBS

Een ietwat houterig bewegende, 32-jarige boomlange kerel van 2,03 meter die de 36-jarige meester met de oogstrelen­de techniek, achtvoudig Wimbledonk­ampioen Roger Federer, klopt: waar komt Kevin Anderson vandaan? Uit het Zuid-Afrikaanse Johannesbu­rg, waar alles begon met een tennisbal aan een elastiek.

Het was de omgekeerde wereld: Kevin Anderson, de minst bekende van de twee, die nog handtekeni­ngen stond uit te delen terwijl Wimbledon-chouchou Roger Federer al in de catacomben was gedoken. Ze maakten er een schouwspel van ruim vier uur van. Zozeer zelfs dat sommigen ongeduldig heen en weer schoven. Bij 8-8 in de beslissend­e set, schreeuwde een Engelse dame: “Ik wil het voetbal zien.” Doelend op de halve finale van Engeland tegen Kroatië. Zover lieten beide heren het niet komen. Dik anderhalf uur voor de voetbalkra­ker op gang werd getrapt, wreef Anderson zich in de ogen of hij niet droomde: had hij in de derde set tegen een matchpunt voor Roger Federer aangekeken? Ja, en dat had hij gered, en dat was de ommekeer: 2-6, 6-7(5), 7-5, 6-4, 1311. “Ik ben blijven zeggen tegen mezelf: Je moet blijven leven. Ik ben blijven vechten.”

Niet dat Federer niet was gewaarschu­wd. Vorig najaar presenteer­de Anderson zich voor het eerst aan de tenniswere­ld, toen hij in de finale van de US Open tegenover Rafael Nadal stond – en verloor. Hij staat nu achtste op de wereldrang­lijst, maar al in 2015 stond hij kort in de top tien toen hij dat jaar de kwartfinal­es van de US Open haalde. En toen begon de miserie: enkelopera­tie, blessures aan de knie, de schouder, de heup, het bovenbeen, de elleboog... “Maar ik ben altijd blijven geloven dat ik zou terugkomen, ook al kende ik veel pech. Maar dat ik de absolute top zou halen, had ik nooit geloofd.”

Schaduwten­nis

En zeggen dat alles begon met een swing ball, ofte: een tennisbal aan een elastiek, die de broers Kevin en Greg kregen. Al snel werden ze er meesters in. En toen metselde papa Anderson een stenen muur, zodat ze met een tennisbal ertegen konden kloppen. Anderson: “Mijn vader, die zelf tennis speelde, speelde de grootste rol in mijn carrière. Van hem leerde ik in de spiegel aan schaduwten­nis te doen als voorbereid­ing op de tennistrai­ning. Ik doe dat nog altijd.” Anderson was wel goed als junior, maar niet zo goed om het te wagen als prof. In 2007 debuteerde hij op het ATP-profcircui­t. Met Kelsey O’Neal woont hij al jaren in Palm Beach, Florida. Allang is hij weg uit Johannesbu­rg, maar de les van zijn vader is hij niet vergeten. “Hij heeft mij altijd gezegd dat ik keihard moet werken om mijn doelen te bereiken. Ik hoop dat ik kinderen kan motiveren om ook te tennissen. Daarom trek ik nog vaak naar Zuid-Afrika, naar mijn oude school, om daarover te spreken.”

Dat ik de absolute top zou halen, had ik nooit geloofd Kevin ANDERSON

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? Kevin Anderson (r, 2,03 meter) was letterlijk een maatje te groot voor Roger Federer (l).
Foto PHOTO NEWS Kevin Anderson (r, 2,03 meter) was letterlijk een maatje te groot voor Roger Federer (l).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium