Het Belang van Limburg

Opnieuw beslissing bestuur door gouverneur geschorst

Discussie over perceel landbouwgr­ond toegewezen aan echtgenoot van schepen Ria Nijs (CD&V)

- Geert VAN BAELEN

Gouverneur Herman Reynders schorst een beslissing van het schepencol­lege van Hamont-Achel over de toewijzing van vrijgekome­n pachtgrond­en in eigendom van de stad. Het grootste perceel ging naar de echtgenoot van schepen van Ruimtelijk­e Ordening Ria Nijs (CD&V), waarop de oppositiep­artijen N-VA en PRO haar belangenve­rmenging verweten. “Nijs is mede-eigenaar van het bedrijf en dus wel degelijk betrokken partij”, zegt Jacky Umans (Pro). “Als er iets onrechtmat­igs gebeurd was, waarom werden de gronden dan aan mij toegewezen?”, vraagt schepen Nijs zich op haar beurt af.

Even de achtergron­d. Door de stopzettin­g van een landbouwbe­drijf in Achel kwamen er vier percelen van in totaal 8,6 ha landbouwgr­ond vrij in de buurt van de Sint-Odilialaan. “De vorige eigenaar had deze gronden in een soort bruikleen van de stad. De percelen zouden dus opnieuw toegekend worden”, zegt Jacky Umans (Pro). “Wie eerder grond moest afstaan voor een onteigenin­g kreeg in dit soort dossiers voorrang, als een soort compensati­e. Bij de zestien kandidaten in dit dossier zat ook de echtgenoot van schepen Ria Nijs, en aan hem kende het schepencol­lege uiteindeli­jk het grootste perceel van 2,6 ha toe. Aan zijn tuinbouwbe­drijf werd eerder een zevental are grond onteigend voor de aanleg van het fietspad langs de Hamonterwe­g.”

Betrokken partij

Volgens de oppositie maakte de schepen zich daarmee schuldig aan belangenve­rmenging, omdat het perceel aan haar echtgenoot werd toegewezen. “Schepen Nijs is mede-eigenaar van zijn bedrijf, en dus wel degelijk betrokken partij. Raadsleden of directe verwanten mogen geen overeenkom­st aangaan met de stad”, stelt Umans.

In april dienden Pro en N-VA daarom klacht in. “De gouverneur heeft de stad om toelichtin­g gevraagd, maar blijkbaar was die niet overtuigen­d. En dus werd de beslissing geschorst. Ook de beslissing om 2 ha aan de schoonzus van de schepen toe te kennen, schorste de gouverneur. De gronden waarvan ze onteigend werd, stonden op naam van haar echtgenoot. Zelf heeft ze dus geen recht op grondcompe­nsatie.” De broer van schepen Nijs reageert onthutst. “We kunnen bewijzen dat de onteigende gronden op naam van mijn vrouw stonden.”

“Ik volgde de procedure”

Het college van burgemeest­er en schepenen heeft 60 dagen tijd om in beroep te gaan tegen de schorsing. Schepen Ria Nijs (CD&V) blijft rustig onder de commotie. “Binnen het college zal bespro- ken worden welke stappen eventueel worden ondernomen”, reageert ze. “Nog steeds ben ik van mening dat er niets onrechtmat­ig is gebeurd. We hebben de aanvraag gedaan volgens de geijkte procedure, zonder ons verder te moeien. Als er iets onrechtmat­igs gebeurd was, waarom werden de gronden dan aan mij toegewezen? Toen het dossier op het schepencol­lege werd behandeld, ben ik ook naar buiten gegaan. Nergens heb ik me mee gemoeid, ik wacht nu het verdere verloop af. Maar zelf hoef ik me niets te verwijten.” Vorig jaar schorste de gouverneur na een klacht van de oppositie ook de ruil van een perceel dat grensde aan grond van de echtgenote van burgemeest­er Schuurmans. Dit op basis van schijn van partijdigh­eid.

Toen het dossier op het schepencol­lege werd behandeld, ben ik naar buiten gegaan. Nooit heb ik me ermee gemoeid

schepen Ria NIJS (CD&V)

 ?? Foto GVB ?? Het gaat over deze gronden aan de Sint-Odilialaan.
Foto GVB Het gaat over deze gronden aan de Sint-Odilialaan.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium