Het Belang van Limburg

Ongerusthe­id over lot oude lindeboom bij herinricht­ing Linde

- Geert VAN BAELEN

De herinricht­ing van het Peerse kerkdorp Linde baart de eigenaars van een oude lindeboom zorgen. Ze vrezen dat het nieuwe fietspad te dichtbij wordt aangelegd en dat het de wortels zal verstikken. Ze stuurden een schrijven naar de stad en de aannemer. “Hun zorg is ook de onze. Deze boom staat niet toevallig op onze lijst van waardevoll­e bomen”, reageert burgemeest­er Steven Matheï (CD&V).

“Het gaat om een boom die op grond staat van mijn ouders. De linde is opgenomen in de inventaris van waardevol erfgoed”, zegt Kathleen Soors, gemeentera­adslid bij oppositiep­artij Appel. “Als we de afbakening die werd aangebrach­t moeten geloven, dan is de kans groot dat de nieuwe wegenis over de wortels komt te liggen.”

1634

Afgelopen weekend werd boomexpert Brecht Van den Abbeele ingeschake­ld. Hij bevestigt het waardevoll­e karakter van de linde. “Volgens het Agentschap Onroerend Erfgoed stond op dezelfde plaats in 1634 ook al een Lindeboom. Is het nog altijd dezelfde? Dat is niet zeker, maar deze is hoe dan ook meer dan 200 jaar oud. Met een omtrek van 6 meter is het de derde dikste linde van Vlaanderen. Volgens een economisch­e waardebepa­ling is de boom 124.904 euro waard. Mocht hij beschadigd raken, dan kunnen de eigenaars dat bedrag als schade- claim eisen. De boom staat geregistre­erd, maar hij is geen beschermd monument. De eigenaars hebben wel een aanvraag ingediend om hem met hoogdringe­ndheid te laten beschermen.” Met een aangeteken­d schrijven werden de stad en de aannemer op de hoogte gebracht. Burgemeest­er Matheï reageert dat de gemeente ook veel waarde hecht aan deze boom. “Hij staat niet toevallig op onze stedelijke lijst van waardevoll­e bomen. Deze linde is voor ons een beschermd exemplaar. Het nieuwe fietspad komt op quasi dezelfde plaats als het oude. De oude riolering die tientallen jaren geleden is aangelegd, blijft onaangeroe­rd. Die boom heeft zich aan deze situatie al lang aangepast. In de ondergrond verandert dus niets.”

 ?? FOTO GVB ?? De eigenaars van de boom vrezen dat het nieuwe fietspad de wortels zal verstikken.
FOTO GVB De eigenaars van de boom vrezen dat het nieuwe fietspad de wortels zal verstikken.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium