Het Belang van Limburg

Groen licht voor legermuseu­m

Opening ‘Liberation Garden’ voorzien op 8 mei 2020 Lotto

- Zahra BOUFKER

De gemeentera­ad van Leopoldsbu­rg zet het licht op groen voor het legermuseu­m ‘Liberation Garden’ aan het Chinees Paviljoen. Dat wordt daarvoor verbouwd, maar er komt ook een nieuwbouw. De werken starten volgende zomer, de opening is voorzien voor 8 mei 2020. “Op de 75-jarige herdenking van de Duitse overgave tijdens de Tweede Wereldoorl­og dus”, zegt Schepen van Cultuur en Toerisme Marleen Kauffmann (CD&V).

De studie rond de financiële haalbaarhe­id en het voorontwer­p van het project werd afgerond en goedgekeur­d door het bestuur van Leopoldsbu­rg. Concreet betekent dit dat de gemeente met 2,5 miljoen euro van start gaan met het preservere­n van het Chinees Paviljoen uit 1869. Het bestuur is wel nog altijd op zoek naar extra middelen om van Leopoldsbu­rg – ook wel ’t Kamp genoemd – dé garnizoeng­emeente van Vlaanderen te maken. De gemeente ontstond eind 19de eeuw rond het Kamp van Beverlo. Schepen Marleen Kauffmann is erg tevreden met deze beslissing. “Het startschot is nu echt gegeven. Uit de studie blijkt dat het haalbaar is om met 2,5 miljoen euro het gebouw aan te pakken en in te richten. We gaan het Chinees Paviljoen niet renoveren, maar preservere­n. Dat betekent dat we alleen de hoogst noodzakeli­jke renovaties uitvoeren.”

Nieuwbouw

Het gelijkvloe­rs van het hoofdgebou­w wordt ingericht als toeristisc­h onthaal en museumshop, met toiletten, lockers en een vergaderza­al. De verdieping­en zijn niet toegankeli­jk voor het publiek. “Het dak gaan we wel volledig renoveren. Achter het paviljoen komt een nieuwbouw voor het eigenlijke museum.”

Het museum en het Chinees Paviljoen worden met elkaar verbonden via een passerelle. “De volledige oppervlakt­e van het museum ligt tussen de 750 en 800 vierkante meter. We starten volgende zomer met de werken en hopen open te gaan op 8 mei 2020, de 75-jarige herdenking van de Duitse overgave tijdens de Tweede Wereldoorl­og.”

Donaties welkom

Hoewel het licht nu dus op groen staat, is het financiële plaatje nog niet helemaal rond. Het gemeentebe­stuur is nog op zoek naar extra middelen. Ze hebben zelf 550.000 euro uitgetrokk­en, en hebben al tal van sponsorgel­den en subsidies ontvangen. Erfgoedorg­anisatie Herita opent dan weer een rekening waar sympathisa­nten een donatie kunnen doen. Zij stellen het Chinees Paviljoen open op 9 september, zodat geïnteress­eerden het dan aan de binnenkant kunnen bezichtige­n.

Kathleen Kennedy

Ook over de grenzen heen zijn er samenwerki­ngen in de maak. “We willen mensen van over heel de wereld ontvangen in ons museum”, gaat Kauffmann verder. “Zo heeft de Poolse ambassade al laten weten dat ze de Poolse betrokkenh­eid tijdens de bevrijding meenemen in het project en daar financiële middelen tegenover stellen. We onderzoeke­n ook hoe we kunnen samenwerke­n met Lommel, zodat een bezoek aan Liberation Garden gecombinee­rd kan worden met het Duits militair kerkhof in Lommel. En ook een samenwerki­ng met de VS wordt onder de loep genomen.”

In 2016 bezocht de toenmalige ambassadeu­r van de Verenigde Staten, Denise Campbell Bauer, Leopoldsbu­rg. Tijdens haar bezoek werden bloemen neergelegd aan het monument voor majoor William Cavendish in Heppen. Cavendish was de echtgenoot van Kathleen Kennedy, zus van de latere president John F. Kennedy. Cavendish sneuvelde tijdens de Tweede Wereldoorl­og in de Hoekstraat in Leopoldsbu­rg, ter hoogte van de toenmalige Hoeve Mangelscho­ts. Burgemeest­er Wouter Beke, die op dit moment in Washington is, probeert een afspraak te maken met de familie Kennedy om te bespreken of en hoe zij aan het project zouden kunnen meewerken. “Ik kan u garanderen: dit wordt een succesverh­aal”, besluit schepen Kauffmann overtuigd. Winnende nummers:

4 - 11 - 12 - 14 - 40 - 44 Bonusnumme­r: 24 FRANKRIJK

9 - 19 - 21 - 36 - 40 DUITSLAND

Lotto 1 - 3 - 18 - 28 - 42 - 44 Spiel77 5 - 4 - 4 - 6 - 8 - 5 Super6 4 - 9 - 0 - 7 - 4 - Winnende nummers: 3 - 8 - 26 - 33 - 45 Winnende sterren: 7 - 10

Jackpot zo'n €17.000.000

1

5

 ?? FOTO ZB ?? Het Chinees Paviljoen wordt niet gerenoveer­d, maar gepreserve­erd.
FOTO ZB Het Chinees Paviljoen wordt niet gerenoveer­d, maar gepreserve­erd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium