Het Belang van Limburg

Staf Emiel Fien Noomi Jolie Léon Linda Ella Kyan Clara Meisje Liv Oskar Thibaut Feline Sirac Aurora EN KUBA

18 baby’s in 20 uur in Jessa Ziekenhuis

- Hanne DE BELIE

HASSELT - 18 baby’s geboren in amper 20 uur tijd: maandag 9 juli was het extreem druk in het bevallings­kwartier van het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. “Ik heb nog nooit zoveel bevallinge­n in een dag gedaan”, zegt gynaecoloo­g van dienst Erik Jankelevit­ch, die 11 van de 18 baby’s op de wereld heeft gezet. “Ik ben binnengere­den in de verloskame­r en ben meteen beginnen te persen”, vertelt Briete Goorts, mama van Clara.

Staf, Emiel, Fien, Noomi, Jolie, Léon, Linda, Ella, Kyan, Clara, Meisje, Liv, Oskar, Thibaut, Kuba, Sirac, Aurora en Feline: op maandag 9 juli zijn 18 baby’s in 20 uur tijd geboren in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis. Drie keizersned­es en vijftien gewone bevallinge­n. Een record.

“Het was extreem druk”, vertelt gynaecoloo­g Erik Jankelevit­ch, die maandag van dienst was. “Ik heb zelf elf bevallinge­n gedaan, de rest was voor mijn collega’s. Voor mij zijn dat de meeste bevallinge­n ooit in één dag. Ik denk niet dat we hier ooit meer bevallinge­n op zo korte tijd hebben gehad. De praktische zaken worden door de vroedvrouw­en gedaan, de bevallinge­n zelf deed ik. Er was even een piek ’s ochtends: dan komen de meeste mama’s binnen. We hebben zeven verloskame­rs en twee arbeidkame­rs. Er is maar één mama die de arbeid heeft moeten doen op een gewone kamer. Het was voor iedereen een tandje bijsteken, vooral om de mama’s sneller klaar te maken om naar hun kamer te brengen. We hebben extra mensen gebeld om te komen helpen en eigenlijk ging alles heel vlot.”

Verloskame­r

Gisteren waren nog 13 van de 18 baby’s in het ziekenhuis. Wanneer de mama’s elkaar ontmoeten, proberen ze uit te vissen wie na wie kwam. Kyan, het derde kindje van Kim en Kris Vandebosch uit Kiewit (Hasselt), werd maandag om 11.39 uur geboren. “Er werden aan de lopende band baby’s geboren”, lachen de mama en papa. “Toen we binnenkwam­en, zeiden ze al dat ik de laatste verloskame­r kreeg. Eentje die eigenlijk nog amper gebruikt wordt. Na mij hebben sommige mama’s moeten wachten op een verloskame­r. We hoor-

Ik denk niet dat we hier ooit meer bevallinge­n op zo’n korte tijd hebben gehad Erik JANKELEVIT­CH, gynaecoloo­g Jessa

Ziekenhuis

de hele tijd baby’tjes wenen. Als het rustig is, zie je tijdens de arbeid drie of vier vroedvrouw­en. Nu was er maar eentje die telkens snel kwam kijken.” “Omdat Kyan ons derde kindje is, ging het vlot. Maar je merkte dat het snel moest gaan: hier gaan we snel de vliezen breken, daar komt het hoofdje al piepen. Onze gynaecoloo­g was letterlijk met twee bevallinge­n tegelijk bezig. Toen de schoudertj­es van Kyan eruit waren, kwam de assistent de bevalling doen. Daarna is de gynaecoloo­g gekomen voor de placenta.”

Hectisch

Het was hectisch. “Maar eigenlijk was dat geen probleem: er heerste een soort van gezonde stress”, zeggen Kris en Kim. “Ik weet niet hoe lang je normaal in de verloskame­r mag blijven na de bevalling, maar nu vroegen ze of het oké was als ze ons meteen naar de kamer brachten. Er waren mama’s aan het wachten. De poetsvrouw­en moesten alles zo snel poetsen, gingen van de ene naar de andere verloskame­r. Ze kregen hulp van de poetsvrouw­en die normaal de kamers doen. De volgende dag kwam de gynaecoloo­g langs. Hij had toch maar kleine oogjes.”

Ook Clara Nijs uit Stevoort (Hasselt) zag maandag om 15.06 uur het levenslich­t. “Ik heb tot vijf minuten voor het persen in een observatie­kamer gelegen omdat er geen verloskame­r vrij was”, zegt mama Briete. “Clara is ons tweede kindje, dus het ging vlotter dan ze gedacht hadden”, vertelt papa Pieter. “Toen de persdrang kwam, is de vroedden vrouw ons komen halen”, zegt Briete. “Ze hebben de vloer van de verloskame­r snel proper gemaakt, het bed naar binnengere­den en ik ben meteen beginnen te persen. Een kwartiertj­e later was Clara er al. Eigenlijk had ik even goed in een gewone kamer kunnen bevallen, maar er kwam net op tijd een verloskame­r vrij.”

Rode Duivels

Een verklaring voor de babyboom in Hasselt is er niet. “We lachten dat het allemaal maandag moest gebeuren, omdat de papa’s dinsdag de match tegen Frankrijk wilden zien”, lacht gynaecoloo­g Jankelevit­ch. “Het was nochtans geen vollemaan”, zegt papa Kris. “Aan de warmte zal het ook niet gelegen hebben, want het is al zo lang warm. Misschien kwam het door de Rode Duivels? Ik had maandag tegen Kim gezegd: ofwel moet het vandaag gebeuren, ofwel wacht je tot na de match.”

De poetsvrouw­en moesten alles zo snel poetsen, van de ene naar de andere verloskame­r. Er waren nog mama’s aan het wachten

Kim, mama van Kyan

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ??
FOTO KAREL HEMERIJCKX
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Een groepsfoto met de fiere ouders en hun kersverse baby’s..
FOTO KAREL HEMERIJCKX Een groepsfoto met de fiere ouders en hun kersverse baby’s..
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium