Het Belang van Limburg

(Nog geen) bouwverlof voor 24.000 Limburgers

- Doorwerken Dominiek CLAES

HASSELT - Voor 24.000 werknemers en zelfstandi­gen in de Limburgse bouw- en aanverwant­e sectoren wordt vanavond de riem afgegooid. Dan start immers het bouwverlof. Tenminste, voor een groot deel van hen. Want heel wat bouwbedrij­ven en zelfstandi­gen werken door om projecten alsnog afgewerkt te krijgen.

De jaarlijkse vakantie in de bouwsector begint niet overal op hetzelfde moment. Werkgevers en vakbonden spreken voor iedere regio een aparte regeling af. Zo begint in Limburg, Oost- en WestVlaand­eren het bouwverlof officieel op maandag 16 juli. Maar in Brussel en Halle-Vilvoorde zijn ze al sinds 2 juli met bouwverlof. En in Antwerpen en regio Leuven begon het bouwverlof op 9 juli. Enfin, vanaf maandag wordt het een pak rustiger op de Limburgse en Vlaamse werven. Ook aan de bouw verwante bedrijven, zoals handel in bouwmateri­alen en betonbedri­jven, sluiten meestal aan bij het bouwverlof.

“Al zijn de bouwbedrij­ven niet verplicht om zich aan deze periode voor hun jaarlijkse vakantie te houden”, zegt directeur Chris Slaets van de Confederat­ie Bouw Limburg. “Naar schatting 80 procent van de bouwbedrij­ven doet dat wel. Naar goede gewoonte begint het bouwverlof (vandaag) vrijdag in de namiddag al, meestal met een barbecue of een andersoort­ig feestje. Een goede gelegenhei­d ook om de mensen eens samen te krijgen. Het collectief verlof maakt het voor de bedrijven bovendien mogelijk om wat dingen - zoals het wagenpark eens op orde te zetten.”

Maar niet alle bedrijven en zelfstandi­gen leggen dus vandaag de werken stil. “Vele bedrijven, veelal in de wegenbouw, draaien nog een paar dagen of een volledige week door om projecten afgewerkt te krijgen. Dankzij de hoogconjun­ctuur zitten de orderboekj­es goed vol, maar tegelijk zit de bouw verlegen om arbeidskra­chten. Dat kan leiden tot een week minder vakantie. Bovendien komen de gemeentera­adsverkiez­ingen eraan, wat traditione­el tot een piek in de infrastruc­tuurwerken leidt. Zelfstandi­gen kiezen overigens zelf hun vakantiepe­riode”, aldus Slaets.

Het Limburgs bouwverlof loopt officieel tot en met vrijdag 3 augustus. Een aantal bedrijven neemt er maandag 6 augustus nog bij, als compensati­e voor de nationale feestdag op 21 juli. “Bedrijven zijn daarin vrij”, aldus Slaets. Volgens een enquête van Bouwunie, dat de kleinere bouwbedrij­ven groepeert, heeft 88 procent van de bouwbedrij­ven een collectiev­e sluitingsp­eriode. De meesten (81 procent) volgen de voorgestel­de collectiev­e regeling. Een kwart van de zelfstandi­gen sluit zich daarbij aan.

24.000 jobs

Volgens recente berekening­en van de Confederat­ie Bouw Limburg telt onze provincie 17.570 werknemers in de bouw (onder wie zo’n 3.500 bedienden) in 3.000 bouwbedrij­ven met personeel. Daarnaast telt Limburg nog eens 6.350 zelfstandi­gen in de bouw. Alles samen goed voor zo’n 24.000 banen. Dat maakt van de bouw de derde werkgever van de provincie, na de maakindust­rie en de zorgsector.

 ?? FOTO HBVL ??
FOTO HBVL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium