Het Belang van Limburg

“Sinds komst van Ikea is het hier een racepiste”

-

“Dag en nacht vlammen ze hier door. Onze kinderen doen ’s nachts geen oog dicht en overdag durft hier niemand met de fiets te passeren. Auto’s en vrachtwage­ns rijden dwars over het fietspad om te gaan tanken bij het pompstatio­n op de hoek. En ’s nachts laadt en lost het depannageb­edrijf hier geregeld auto’s. Hier moeten echt maatregele­n genomen worden.” Daniëlle Pannemans verwoordt de klachten van een vijftienta­l gezinnen die tussen de nieuwe afslag naar Ikea en de oude weg naar Sint-Truiden wonen.

“Schijnbaar is het veilig hier, want dit is een doodlopend­e straat. Maar dat mag je echt letterlijk nemen. Hier gaan ze straks of morgen iemand gewoon doodrijden.”

“De kinderen met de fiets naar de mooie fietstunne­ltjes sturen, durf ik niet”, zegt Sedef Sahin die 3 kinderen heeft. “We hebben dit huis gekocht en toen is ons beloofd dat het hier allemaal zou meevallen als de werken voor de weg richting Ikea afgerond waren. Maar wat op papier veilig lijkt, is nu een verkeersju­ngle.”

“Om nog te zwijgen van de straatrace­rs die vanaf de pompeiland­en door onze straat racen”, zegt Nancy Deferme. “Op de weg naar Ikea hebben ze camera’s gezet, maar dit smalle baanvak wordt niet gecontrole­erd. Hier starten ze ’s avonds en ‘s nachts hun races naar Sint-Truiden over de Expressweg of de oude weg. Niet zo lang geleden heeft er bij ons eentje in de voortuin gestaan. Ik ben op het stadhuis geweest. De conclusie was dat ik mijn tuin zelf moet beschermen. Wel, ik overweeg bakken met stenen te zetten. Terwijl de stad toekijkt.”

“Als je ’s morgens je raam durft open te laten, kan je ’s avonds met een vod de ronde doen. En ik garandeer u: die ziet dan pikzwart”, zegt Daniëlle. “Het mag ophouden. We woonden hier relatief rustig tot de weg naar Ikea er is gekomen. Sindsdien zijn we de racepiste en de loskade van de stad.” De depannaged­ienst in de buurt heeft al laten weten te situatie te zullen bekijken. “En ook vanuit de stad gaan we de situatie met politie en mobiliteit­sdienst analyseren”, belooft schepen Habib El Ouakili (sp.a). “Ik denk dat handhaving in deze straat absoluut nodig is. Daarnaast moeten we bekijken welke ingrepen we kunnen doen om enerzijds het onnodige verkeer te bannen en anderzijds de snelheid er gevoelig te doen dalen.”

 ?? Foto DICK DEMEY ?? De bewoners tussen de nieuwe afslag naar Ikea en de oude weg naar Sint-Truiden vrezen voor hun veiligheid.
Foto DICK DEMEY De bewoners tussen de nieuwe afslag naar Ikea en de oude weg naar Sint-Truiden vrezen voor hun veiligheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium