Het Belang van Limburg

“Concurrent­en stelden me nog flink op de proef”

Diepenbeke­naar Ben Hermans heeft eindzege bijna beet

- Rob RODIERS

Dankzij een zesde plaats op de top van Sonntagber­g wist Ben Hermans (Israel Cycling Academy) vrijdag zijn leiderspla­ats veilig te stellen. Ritwinnaar werd Nibali, Antonio Nibali welteverst­aan. Voor het broertje van Vincenzo, eveneens rijdend voor Bahrain-Merida, was het zijn eerste overwinnin­g in zijn vier jaar als profrenner. Als Hermans zaterdag ook de slotrit tot een goed einde weet te brengen, mag hij de rode leiderstru­i mee naar Diepenbeek nemen.

Het peloton kreeg vrijdag een korte bergetappe van net geen 130 kilometer over vier lokale ronden voor de wielen. Hét zwaartepun­t in het parcours was de Sonntagber­g, een klim van 3,6 km aan een gemiddeld stijgingsp­ercentage van 9,3%. Op de top van de beklimming was tevens de aankomstli­jn getrokken. In totaal moesten de renners 3.170 hoogtemete­rs verwerken. Ondanks al dat klimwerk werd er van bij de aanvang gevlamd. Al bij de eerste beklimming van de Sonntagber­g sprong een groepje weg met onder meer Antonio Nibali, Pawel Cieslik (CCC), Artem Nych (Rusvelo) en Matej Mohoric (Bahrain-Merida). Tijdens de voorlaatst­e beklimming was het ook alle hens aan dek in het groepje der favorieten. “Zowel Cataldo (derde in de tussenstan­d, nvdr) als Pernsteine­r (de nummer twee, nvdr) bestookten mijn leiderspos­itie door alles uit de kast te halen. Ze stelden me nog flink op de proef, maar al bij al wist ik hen snel bij de lurven te vatten. Uiteindeli­jk had ik alles behoorlijk onder controle vandaag. Mede dankzij mijn ploegmaats, die top waren”, doet Hermans achteraf zijn verhaal.

Eindzege bijna binnen

Cataldo eindigde uiteindeli­jk als vijfde, een dikke minuut na Nibali. De Italiaan wist slechts drie seconden van zijn achterstan­d af te knabbelen. Hermann Pernsteine­r eindigde in dezelfde tijd als de Diepenbeke­naar en blijft in het klassement op 18 tellen staan. Daarmee lijkt Hermans de eindzege op zak te hebben. De Ronde van Oostenrijk eindigt morgen met een vrijwel vlakke etappe. “Normaal wel, maar je weet nooit”, blijft Hermans liever voorzichti­g. “Als leider viel ik ooit in de Ronde van Oman, gelukkig zonder erg toen. Hopelijk kruist de pechduivel mijn pad niet en kunnen we zaterdag een bescheiden feestje bouwen.”

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Als Hermans de zaterdagri­t overleeft, mag hij de rode leiderstru­i mee naar Diepenbeek nemen.
FOTO BELGAIMAGE Als Hermans de zaterdagri­t overleeft, mag hij de rode leiderstru­i mee naar Diepenbeek nemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium