Het Belang van Limburg

“Langere controlege­bieden nodig om rijgedrag aan te passen”

Lotte Van Broeckhove­n wint AXA Award voor thesis over trajectcon­troles in Vlaanderen

- Roel DAMIAANS

HASSELT - De Vlaamse chauffeur gehoorzaam­t de opgelegde snelheid in een trajectcon­trolegebie­d, maar compenseer­t dat erbuiten. En: de trajectcon­troles moeten zo lang mogelijk uitgevoerd worden om de gunstige effecten ervan zo lang mogelijk te behouden. Het zijn twee conclusies van Lotte Van Broeckhove­n (22) uit Tessenderl­o. Met haar masterproe­f aan de richting Mobiliteit­swetenscha­ppen (UHasselt) won ze een AXA Award. Ook twee andere studenten in haar studierich­ting werden voor hun thesis bekroond met dezelfde prijs.

Het invoeren van trajectcon­troles is een van de speerpunte­n in het beleid van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Om de locaties te bepalen die in aanmerking komen voor een trajectcon­trole hanteren Vlaanderen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) een methodiek die gebaseerd is op snelheidsg­egevens en ongevallen­cijfers. Voor mijn thesis heb ik die werkwijze verfijnd”, zegt Lotte Van Broeckhove­n. “Hoe? Door rekening te houden met reeds bestaande methodieke­n uit andere Europese landen en omgevingsf­actoren. Het heeft weinig zin om een trajectcon­trole te installere­n op een wegsegment van 400 meter. In Nederland is de minimumafs­tand voor trajectcon­trole vastgestel­d op 1.500 meter. Dat is ook het advies in mijn masterproe­f.”

Kangoeroe-effect

Van Broeckhove­n vindt dat beleidsmak­ers bij de inplanting van een trajectcon­trole ook naar toekomstig­e infrastruc­turele wijziginge­n moeten kijken. “Als er volgend jaar op een gewestweg een rotonde wordt aangelegd, heeft het weinig zin om daar nu nog een trajectcon­trole te gaan installere­n.”

Een andere conclusie van de masterproe­f is dat chauffeurs buiten een trajectcon­trolegebie­d sneller rijden dan in het trajectcon­trolegebie­d. “Dit fenomeen kan vergeleken worden met het kangoeroee­ffect: op plaatsen waar chauffeurs een snelheidsc­amera weten staan, wordt er eerst vertraagd en vervolgens weer versneld eenmaal buiten het bereik van de snelheidsc­amera. Hetzelfde rijgedrag zien we bij trajectcon­troles.”

Rijgedrag aanpassen

Van Broeckhove­n onderzocht vier Vlaamse gewestwege­n in twee rijrichtin­gen: in Grobbendon­k (N13), Wijnegem (N12), Geel (N126) en Brasschaat (N117). Om te berekenen hoe snel automobili­sten rijden binnen en buiten het trajectcon­trolegebie­d, maakte de studente gebruik van Floating Car Data, gegevens die gespeciali­seerde bedrijven verzamelen via de gps-systemen van de wagens. “Trajectcon­troles hebben een grote invloed op het rijgedrag. In het controlege­bied ligt het aantal overtredin­gen op minder dan 1%. Maar daarbuiten wordt in 6 van de 8 gevallen harder gereden. In sommige gevallen zelfs nog harder dan de toegelaten snelheid op die plaats. Een oplossing is om de trajectcon­trole over zo’n lang mogelijke afstand uit te strekken. Of, wanneer dit niet mogelijk is door een rotonde of verkeersre­gelinstall­atie, om de technologi­e te plaatsen op vergelijkb­are wegvakken. Op die manier zal de automobili­st zijn rijgedrag aanpassen over een langere afstand waardoor de positieve effecten van de trajectcon­trole langer behouden blijven.”

Extra laureaten

Lotte Van Broeckhove­n is niet de enige afgestudee­rde die met haar masterproe­f in de prijzen viel. Ook twee collega-studenten aan de UHasselt, Damian Robinson en Mathy de Backer, kregen een AXA Award 2018 mee naar huis. Robinson onderzocht het concept Mobility as a Service waarbij personen geen eigen vervoermid­del meer hebben, maar gebruikmak­en van een uitgebreid­e mobiliteit­sdienst die compatibel is met het openbaar vervoer. De Backer onderzocht de voor- en nadelen van een systeem dat een auto niet laat starten als de veiligheid­sgordels niet vastgeklik­t zijn.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Lotte Van Broeckhove­n: “Trajectcon­troles hebben een grote invloed op het rijgedrag.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Lotte Van Broeckhove­n: “Trajectcon­troles hebben een grote invloed op het rijgedrag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium