Het Belang van Limburg

MAXIMUMFAC­TUUR

-

Of minister Maggie De Block niet vindt dat zulke kosten beperkt moeten worden? “Om mensen te beschermen tegen oplopende kosten voor gezondheid­szorg, bestaat er al een maximumfac­tuur (MAF). Wanneer de kosten boven het maximumbed­rag stijgen, betaalt de overheid die bijkomende kosten volledig terug”, klinkt het op het kabinet van de minister. “Maar niet alle uitgaven tellen mee voor de berekening van die MAF. Zo telt het remgeld wel mee, maar de ereloonsup­plementen die worden aangereken­d in het ziekenhuis niet.”

“Onze minister nam daarom al verschille­nde initiatiev­en om die ereloonsup­plementen te beperken voor de patiënt. Zo is er een verbod daarop in twee- en meerpersoo­nskamers. Ook als de patiënt ‘onvrijwill­ig’ in een eenpersoon­skamer belandt (bv. door medische noodzaak of omdat er geen bedden meer vrij zijn in een meerpersoo­nskamer), mogen er geen supplement­en worden aangereken­d.” “Daarnaast zet de minister in op het duidelijk en tijdig informeren van de patiënt over de kostprijs van zorg. Op een ziekenhuis­factuur moet de patiënt duidelijk kunnen aflezen waarvoor hij zelf betaalt en wat de sociale zekerheid betaalt. Daarom hebben we duidelijk vastgelegd in de wet welke informatie ziekenhuiz­en moeten vermelden. Ook hebben we daarover afspraken gemaakt met de ziekenfond­sen en de ziekenhuiz­en zelf.”

“Het is de taak van de ziekenfond­sen om hun leden duidelijk te informeren over alles wat met gezondheid te maken heeft, en dus ook over de kostprijs van zorg. In het pact met de ziekenfond­sen hebben we dit dan ook opgenomen als een van de kerntaken. In het Medicomut-akkoord voor 2018-2019 hebben artsen en ziekenfond­sen zich geëngageer­d om patiënt duidelijke­r te informeren over de kostprijs van ziekenhuis­zorg, en dat al vóór de opname in het ziekenhuis. Het kan niet dat je als patiënt uit de lucht valt als je achteraf een factuur in de bus krijgt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium