Het Belang van Limburg

Megacontra­ct voor Van Avermaet bij nieuwe CCC-ploeg

Greg Van Avermaet blijft zijn baas trouw en tekent megacontra­ct bij nieuwe CCC-ploeg

-

Voor er mensen schrik zouden krijgen: CCC staat in België voor iets heel anders – de terreurorg­anisatie van Pierre Carette die in 1984 en ’85 de ene aanslag na de andere pleegde – dan in Polen, waar het gewoon een keten van schoenenwi­nkels is. Aan het hoofd ervan staat Dariusz Milek, een man die zelf heeft gekoerst en die veertien dagen geleden op Jim Ochowicz botste, houder van een WorldTourl­icentie maar zonder sponsor. Terwijl de World Tour net was waar Milek naar op zoek naar was. Ochowicz, een Amerikaan met Poolse roots, zag na de Giro de fusiegespr­ekken met Michelton-Scott afspringen en vond ook niet wat hij zocht in het Verre Oosten, maar met CCC blijft alles bij de structuur achter het huidige BMC, met Greg Van Avermaet als absolute kopman. “Ik kon al in januari ergens tekenen (bij Bahrain-Merida, nvdr.) en ik had ook nog enkele opties achter de hand”, aldus de geletruidr­ager op de rustdag in Aix-les-Bains. “Maar ik verkoos te wachten tot de huidige structuur achter BMC (Continuum Sports, nvdr.) met een concreet voorstel kwam.”

Bij Dimension Data kon Van Avermaet een contract voor twee jaar tekenen aan een jaarloon van 2,5 miljoen euro – zo werd althans gefluister­d in het peloton –, maar de olympische kampioen van Rio 2016 wou drie jaar, en bleef loyaal wachten. “Het duurde lang, en dat werkte ook mij op de zenuwen. Sinds het begin van de Tour wist ik dat de gesprekken met CCC bezig waren, maar dan plots ging het heel snel. Pas don-

derdag of vrijdag werd het allemaal heel concreet. Het werd ook wel dringend.”

Geduld

“Maar ik had Jim mijn woord gegeven en ik heb me eraan gehouden. Als hij een sponsor en een voldoende groot budget (25 miljoen euro heeft de Amerikaan nu, nvdr.) zou vinden, dan bleef ik bij hem. Ik ben blij dat driekwart van de mensen van de ploeg hun werk behouden en dat ik bij hen blijf. Enfin, dat alles is uitgeklaar­d. Ook mijn geduld werd serieus op de proef gesteld. We spreken over zeven maanden wachten. Gelukkig kan je als 33-jarige net iets meer geduld opbrengen dan als 22-jarige. De gemakkelij­kste optie was in maart ergens te tekenen, maar ik ben wel tevreden dat ik op de boot bleef zitten en dat hij nu voortvaart. En dat er rondom mij een team komt, dat in de diepte sterk genoeg is voor alle eendagskoe­rsen. Het wordt wel een andere ploeg, gericht op eendagswed­strijden en rittenkoer­sen van één week.”

De grote winnaar

Financieel is Greg Van Avermaet de grote winnaar geworden. Het was simpel: na het vertrek van Richie Porte (Trek-Segafredo) en Rohan Dennis (Bahrain-Merida) had Jim Ochowicz enkel nog Greg Van Avermaet als uithangbor­d. “Twee jaar geleden bleef ik toch bij BMC, hoewel ik elders een beter loon kon krijgen. Dit is een beetje een compensati­e. Het financiële is heel belangrijk, maar ook het sportieve. Ik denk dat dit keer de beide voorwaarde­n zijn ingevuld en dat we op termijn het team kunnen uitbouwen.” “Als leider van de ploeg ervoer ik het ook als mijn verantwoor­delijkheid om dit team en deze staf bij elkaar te houden. Ik zat in een sterke positie, want ik had altijd een reddingsbo­ei achter de hand. Maar ik had het jammer gevonden als het project van Andy Rihs enkele weken na zijn overlijden was gestopt. Als zo’n grote ploeg verdwijnt, stort ook de wielermark­t een beetje in. Alleen al daarom wou ik wachten. Ik ben blij dat er een sponsor heeft toegehapt. Niet dat die gele trui nu ineens zoveel verschil heeft gemaakt, maar natuurlijk helpt dat als Jim de nieuwe sponsor laat overvliege­n en je in de etappe over de kasseien maar nipt verliest.” En toch zijn er enkele minpuntjes aan Van Avermaets contract van zijn leven. Zo zal hij niet meer op een BMC-fiets kunnen rijden. “Spijtig genoeg wel, dat is voor mij wel een beetje een opdoffer.”

Geen oranje broek

Ook de iconische BMC-trui gaat na dit jaar definitief de kast in. Het oranje van CCC wenkt, en daar is Van Avermaet niet meteen happig op. “Spijtig hé. Het is niet mijn favoriete kleur. Maar bon, als ze mijn loon betalen, is het oké. Misschien kan een regenboogt­rui een groot voordeel zijn. Laten we hopen dat ze een goed design maken en dat het vooral geen oranje broek wordt.” Jim Ochowicz staat de hele tijd op de achtergron­d te glunderen. “Greg was mijn supporter number one en is mijn belangrijk­ste man.

Greg is my guy!”

Greg Van Avermaet (33) rijdt de komende drie jaar bij de nieuwe CCC-ploeg van zijn huidige baas Jim Ochowicz. Hij gaf zijn akkoord aan de Amerikaans­e ploegmanag­er, die in Polen een nieuwe sponsor vond, waarmee hij zaterdagav­ond een deal sloot. “Ik ben tevreden dat mijn geduld beloond werd en dat ik daarmee deze teamorgani­satie behoud en veel jobs red.”

Van onze verslaggev­er Hugo COOREVITS in Aix-les-Bains

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Gisteren zagen we een ontspannen geletruidr­ager op de rustdag. “Laten we nu gewoon hopen dat ik geen oranje broekje moet dragen”.
FOTO PHOTO NEWS Gisteren zagen we een ontspannen geletruidr­ager op de rustdag. “Laten we nu gewoon hopen dat ik geen oranje broekje moet dragen”.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium