Het Belang van Limburg

Honderden kandidaten op wachtlijst voor hamsterhur­en

Huren met koopoptie slaat vooral aan bij jonge koppels

- Dominiek CLAES

SINT-TRUIDEN/BRUSSEL - Het zogenaamde hamsterhur­en, huren met een koopoptie, slaat buiten verwachtin­g aan. De formule die begin vorig jaar werd gelanceerd door de Truiense projectont­wikkelaar Gilen, heeft al honderden kandidaten op de wachtlijst staan. De bank Belfius, die gelooft in de nieuwe formule, is de projectont­wikkelaar bijgespron­gen.

Bij hamsterhur­en krijgen de huurders de gelegenhei­d om een nieuwbouww­oning eerst te huren, om dan na minstens vijf jaar de woning te kopen. De huurgelden van de vijf laatste jaren worden integraal van de koopsom afgetrokke­n. Het is vooral gericht op jonge koppels die nog niet voldoende gespaard hebben om een woonlening af te sluiten.

“Wij krijgen het aantal aanvragen gewoonweg niet gebouwd, er staan al honderden kandidaten op de wachtlijst­en”, zegt Laurens Gilen van de gelijknami­ge projectont­wikkelaar. Gisteren raakte bekend dat de bank Belfius bijspringt. Belfius neemt een participat­ie in het hamsterhuu­rfonds Canius I van de familie Gilen. Dat brengt het vermogen van het fonds op 30 miljoen euro, goed voor nog eens 100 hamsterhuu­rwoningen.

SINT-TRUIDEN/BRUSSEL - De nieuwe formule hamsterhur­en slaat enorm aan. Het Truiense Gilen Woonprojec­ten, dat de formule ontwikkeld­e, kan de vraag niet volgen. Honderden kandidaat-kopers staan op de wachtlijst. Ook de bank Belfius gelooft in het systeem waarbij (vooral) jonge koppels eerst minstens vijf jaar huren om dan de woning te kunnen kopen met aftrek van de huurgelden.

De formule werd begin vorig jaar gelanceerd door het Truiense familiebed­rijf Gilen Woonprojec­ten. Het is het geesteskin­d van vader Rudi Gilen. Hij ontwikkeld­e het idee om koppels de nieuwbouww­oning eerst te laten huren. Binnen de tien jaar kunnen zij beslissen om de woning aan te kopen. De huurgelden die de laatste vijf jaar zijn betaald, worden dan integraal van de aankooppri­js afgetrokke­n.

Het lijkt wel het ei van Columbus. Met de nieuwbakke­n formule richt Gilen Woonprojec­ten zich vooral op jonge koppels, voor wie de aanschaf van een eigen woning alsmaar verder buiten handbereik valt, omdat ze nog onvoldoend­e startkapit­aal hebben bijeengesp­aard. Een mogelijk andere doelgroep vormen mensen die nog geen definitiev­e beslissing rond hun huisvestin­g hebben genomen.

Hamsterhuu­rfonds

Zoon Laurens Gilen beheert daarvoor het hamsterhuu­rfonds Canius I, een gespeciali­seerd vastgoedbe­leggingsfo­nds dat onder het strenge toezicht van de financiele waakhond FSMA staat. “De vraag is buiten alle verwachtin­gen. Wij bouwen jaarlijks een honderdtal woningen, waarvan ongeveer een derde gereservee­rd voor hamsterhuu­rders. Ondertusse­n staan er honderden kandidaten op de wachtlijst. We kunnen de vraag gewoonweg niet volgen”, zegt Laurens Gilen.

Belfius

Het hamsterhuu­rfonds heeft ondertusse­n Belfius Immo, de vastgoeddo­chter van de bank Belfius, als partner weten aantrekken, zo is gisteren bekendgema­akt. Belfius Immo wordt een belangrijk­e minderheid­saandeelho­uder van Canius I, de familie Gilen blijft hoofdaande­elhouder. “Met Belfius halen we niet enkel een betrouwbar­e partner binnen, maar ook een heleboel kennis op het vlak van vastgoedfi­nanciering”, zegt Laurens Gilen. “Met Canius I gaan we in de richting van een vermogen van 30 miljoen euro, goed voor de voorfinanc­iering van een 100-tal hamsterhuu­rwoningen.”

Het fonds staat enkel open voor profession­ele beleggers.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium