Het Belang van Limburg

“maar nauwelijks genoeg

Eerste hittegolf van 2018 op komst, en natuur kreunt nu al onder aanhoudend­e droogte

- Geert HOUBEN

HASSELT - Het lijkt misschien alsof we al weken in tropische oorden leven, maar de eerste hittegolf – vijf dagen achtereen temperatur­en boven 25 °C, waarvan minimaal drie dagen boven 30 °C – van dit jaar moet nog komen. Onze weerman Michel Nulens verwacht dat die volgende week zal toeslaan, maar voor het zover is zal er vandaag hier en daar een lokale bui vallen. “Maar het zal nauwelijks voldoende zijn om het stof weg te spoelen. Om de watervoorr­aden aan te vullen, zou het in de rest van juli dubbel zo hard moeten regenen als normaal.”

In Kleine-Brogel klom het kwik maandag al voor de 44ste keer dit jaar tot boven de 25 graden. Ter vergelijki­ng: in heel 2017 gebeurde dat 48 keer. Maar ook al voelt het alsof we al weken in een tropisch paradijs leven, toch ging de thermomete­r gisteren nog maar voor de vijfde keer boven de 30 graden. Een hittegolf – vijf opeenvolge­nde dagen boven de 25 waarvan drie hoger dan 30 – noteerden we dit jaar dan ook nog niet.

Lang zal het echter niet meer duren. “Die hittegolf is voor volgende week”, stelt HBvL-weerman Michel Nulens. “Tot nu toe ontbrak het ons aan die drie dagen boven de 30 °C.” Voor vandaag verwacht Nulens 28 graden. “Vermoedeli­jk valt er heel lokaal in Limburg ook wel een bui, maar veel zal het niet voorstelle­n. Zaterdagna­middag is de kans op regen in Limburg voorlopig het grootst. Maar opnieuw: het zal heel lokaal zijn. En het is nog afwachten, want de weermodell­en geven naargelang de tijd vordert een zwakkere intensitei­t aan. Zondag is het dan wat koeler en schommelt het kwik rond de 25 graden. Maar na het weekend, zeker in het tweede deel van de week, krijgen we temperatur­en van 30 graden en meer.”

Droog, droger, droogst

In Nederland zagen enkele weermannen het nog tropischer: daar werden voor eind juli al temperatur­en boven de 40 graden voorspeld. “Het is absurd om zoiets nu al te voorspelle­n”, zegt Nulens. “In weertermen is twee weken een gigantisch­e periode, veel te lang om al zo ver vooruit te kijken. Het lijkt me eerder een manier van sensatie zoeken. Wel zeker is dat het al uitzonderl­ijk lang droog en warm is. Droog is het namelijk al sinds mei, met uitzonderi­ng van enkele hevige, lokale buien. Dit wordt een van de droogste zomers ooit, en we zijn er nog niet klaar mee”, besluit Nulens.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium