Het Belang van Limburg

Fruitteler­s, wijnboeren, en zelfs pinguïns zijn in hun nopjes

-

Uw gazon, uw regenwater­put en onze Limburgse natuurgebi­eden snakken ondertusse­n naar water, maar er zijn er ook die blij zijn met deze aanhoudend­e droogte. Vraag maar aan de wijnbouwer­s, archeologe­n en zelfs pinguïns.

➜ Archeologi­sche sites in landbouwge­bied zijn vanuit de lucht veel gemakkelij­ker te ontdekken als de ondergrond droog is. “Wanneer de grond nat is, zien we geen aftekening­en in de gewassen. Nu valt een verstoorde bodemstruc­tuur wel op”, zegt Wim De Clercq, professor Archeologi­e (UGent). “Als het graan hoger en groener staat, weten we bijvoorbee­ld dat daar vroeger een beek of waterput onder heeft gelegen. Staan ze lager, kan het zijn dat er diep onder de gewassen een muur staat.” De afgelopen dagen heeft hij zo al tientallen nieuwe archeologi­sche sites ontdekt waar vroeger nederzetti­ngen hebben gestaan. Al gunt hij de boeren intussen wel hun regen. ➜ Dankzij een nat voorjaar en de huidige droogte groeien de druiven in onze wijngaarde­n onder de perfecte omstandigh­eden, zegt wijnkenner Alain Bloeykens. “Als het zo blijft – met nog een heel klein beetje regen in augustus zodat de druiven mooi kunnen rijpen – wordt het een topjaar voor de Belgische wijn.” Een groot geluk dan dat de druiven straks vroeger geoogst kunnen worden, zegt wijnbouwer Jeroen Houben van wijndomein Hoenshof in Borgloon. “Door de zon zijn ze sneller rijp geworden. Bovendien zal de oogst groter zijn, omdat er amper ziektes en schimmels door vochtighei­d optreden. Bijna honderd procent van de druiven zal perfect zijn.” ➜ Nog nooit zijn er zoveel kersen verkocht op de fruitveili­ng als nu. Meer nog: volgens Kris Jans, bedrijfsle­ider van BelOrta Borgloon, ziet geen enkele fruitsoort af van de droogte. “Integendee­l: bessen zijn tijdens hun rijping heel gevoelig voor regen. Dat het nu droog blijft, betekent dat ze niet kunnen openbarste­n.” Bovendien is de smaak van zowat elke appel, peer of kers nu veel zoeter. “Door de zon ligt het suikergeha­lte hoger.” ➜ Zowat elk tropisch dier in de zoo profiteert dezer dagen van de warmte. En dan gaat het niet alleen om de okapi’s, giraffen of dromedaris­sen. Ook de Humboldtpi­nguïn houdt van dit weer, zegt Ilse Segers van de Antwerpse Zoo en Planckenda­el. “Mensen denken dat dit dier nood heeft aan ijs, maar de Humboldt-soort leeft aan de kust van Peru en Chili. Die zijn nu in hun nopjes.”

 ?? FOTO BIRGER STICHELBAU­T ?? Archeologe­n zijn in hun nopjes: oude structuren onder uitgedroog­de velden geven hun geheimen bloot.
FOTO BIRGER STICHELBAU­T Archeologe­n zijn in hun nopjes: oude structuren onder uitgedroog­de velden geven hun geheimen bloot.
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? Voor wijnbouwer­s als Jeroen Houben is dit klimaat wél ideaal.
FOTO KAREL HEMERIJCKX Voor wijnbouwer­s als Jeroen Houben is dit klimaat wél ideaal.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium