Het Belang van Limburg

Met een VR-bril in de rechtbank?

Proefproje­ct van Limburgs parket schakelt digitale technologi­e in op plaats delict

- Nancy VANDEBROEK

HASSELT - Krijgen de juryleden van een assisenpro­ces binnenkort een virtual reality-bril op hun neus om de waarheid beter te kunnen doorgronde­n? Met het pilootproj­ect ‘virtualisa­tie van de crime scene’ van de Limburgse federale gerechteli­jke politie ligt het alvast binnen de mogelijkhe­den. “Van elke doodslag of moord in Limburg wordt nu al een 3D-laserscan gemaakt”, zegt Patrick Boyen van het parket-generaal.

De digitale revolutie binnen justitie is al enkele jaren aan de gang. Eerst werd de digitale afstapping ingevoerd. Met behulp van een bodycam en 360°-camera wordt de plaats delict gefilmd. Die beelden vormen een perfecte reconstruc­tie van de plaats delict, die zo rechtstree­ks tot in de kantoren van speurders, parketmagi­straat en onderzoeks­rechter gebracht kan worden.

Alle onderzoeke­rs kunnen op die manier onmiddelli­jk de beelden van op afstand bekijken. “Bij de klassieke afstapping gingen we ter plaatse, maar nu kunnen we als het ware over de schouder van het labo meekijken”, zegt Patrick Boyen. Want hoe minder mensen er op een plaats delict rondlopen, hoe beter. “De sporenopna­me kan zo in alle rust worden uitgevoerd, zonder het risico dat spomoet gecontamin­eerd worden door de onderzoeke­rs.”

Bodyscan

Na de digitale afstapping werd de digitale reconstruc­tie ingevoerd: aan de hand van 3D-visualisat­ie wordt een wetenschap­pelijk correcte film gemaakt van wat er gebeurd is. Juryleden en rechters kunnen tijdens het assisenpro­ces perfect zien hoe de feiten zich precies hebben afgespeeld. En nu gaan ze nog een stapje verder. “De federale gerechteli­jke politie in Limburg is op dit moment volop bezig met de visualisat­ie van de plaats delict”, aldus Boyen. “Bij elke doodslag of moord in Limburg wordt een 3D-laserscann­er ingezet. Die helpt de speurders bij het analyseren en presentere­n van de plaats delict. Speurders, magistrate­n en deskundige­n kunnen zo ook virtueel rondlopen op een crime scene. Een gebeurteni­s kan vanuit diverse invalshoek­en bekeken worden, met een beter inzicht tot gevolg. Verklaring­en en getuigenis­sen kunnen overigens onmiddelli­jk virtueel afgetoetst worden zonder effectief naar de plaats delict te gaan, wat opnieuw tijdswinst betekent.”

Jury in virtual reality

Aan het project neemt ook de dienst forensisch­e geneeskund­e van het UZ Leuven deel. “Zij maken van elk slachtoffe­r een volledige bodyscan, waarmee bijvoorbee­ld het traject van een kogel gereconstr­ueerd kan worden en in 3D kan worden voorgestel­d.” Niet alleen de speurders zijn geren baat met de virtualisa­tie van een plaats delict. Ook tijdens een assisenpro­ces is het van nut. Rechters en juryleden kunnen met een VRbril (virtual reality) de getoonde beelden meteen op het netvlies krijgen. Als u zo’n bril op de neus zet, ziet u niet meer wat er rond u gebeurt. U bent dus volledig afgesloten van de wereld. Ook als u even opzij kijkt, blijft u in de virtuele wereld. Daardoor kijkt het jurylid niet alleen naar het plaats delict, maar heeft hij of zij echt het gevoel dat ze erbij zijn, wat tot een beter inzicht van de feiten zou moeten leiden.

Bij de klassieke afstapping gingen we ter plaatse, maar nu kunnen we als het ware over de schouder van het labo meekijken

Patrick BOYEN

Pioniers

De magistratu­ur en gerechteli­jke politie in Limburg pionieren met het project in Europa. Ze bewerken daarbij een nieuwe, kwaliteits­volle standaard die in de toekomst waarschijn­lijk zal uitgroeien tot een nieuwe methodiek in moordzaken.

Om het project te doen slagen, er wel eens nog een financiële injectie komen. “Er wordt samengewer­kt tussen de magistratu­ur, de universite­iten van Leuven (forensisch­e geneeskund­e en forensisch­e beeldvormi­ng) en Hasselt (EDM-expertisec­entrum voor digitale media) en enkele private partners, waarbij er nood is aan overheidsm­iddelen om tot een volwaardig­e uitrol te komen”, zegt Boyen.

“Het project maakt deel uit van een vernieuwde globale filosofie in de wijze van aanpak van criminele overlijden­s in Limburg”, besluit Boyen. “Gespreid over drie jaar zijn in Limburg nu al vijf moorden ontdekt die voordien bestempeld zouden zijn als zelfmoord of natuurlijk overlijden.”

 ??  ??
 ?? FOTO VRT - TERZAKE ?? Patrick Boyen van het parket-generaal legt uit hoe een virtuele reconstruc­tie (inzet) van de plaats delict precies in elkaar zit.
FOTO VRT - TERZAKE Patrick Boyen van het parket-generaal legt uit hoe een virtuele reconstruc­tie (inzet) van de plaats delict precies in elkaar zit.
 ?? FOTO VRT - TERZAKE ?? Met de bodyscan kunnen bijvoorbee­ld ook kogelbanen veel duidelijke­r weergegeve­n worden.
FOTO VRT - TERZAKE Met de bodyscan kunnen bijvoorbee­ld ook kogelbanen veel duidelijke­r weergegeve­n worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium