Het Belang van Limburg

“We hebben geen geduld meer met elkaar”

- Tex VAN BERLAER/ Werner ROMMERS

HASSELT - Een half miljoen werknemers. Zoveel mensen krijgen jaarlijks te maken met geweld op de werkvloer. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Sociaal-Economisch­e Raad van Vlaanderen (SERV). Het gaat om pesterijen en fysiek geweld, maar ook om seksueel ongewenst gedrag. Vooral werknemers in de zorgsector krijgen het hard te verduren. “Je kan zeggen dat mensen vandaag mondiger zijn, maar eigenlijk heeft het meer te maken met brutalitei­t”, zegt socioloog Walter Weyns (Universite­it Antwerpen).

“Hoe dikwijls werd u in de afgelopen twaalf maanden het slachtoffe­r van grensovers­chrijdend gedrag op het werk?” Die vraag stelde de SERV aan duizenden Vlaamse werknemers. De resultaten zijn ontluister­end. Maar liefst één op de vijf werknemers kreeg te maken met een of andere vorm van geweld, verbaal of fysiek. Vrouwen kregen het nóg harder te verduren: liefst een kwart werd het slachtoffe­r van grensovers­chrijdend gedrag. De meest voorkomend­e klachten gaan over intimidati­e of bedreiging. Daarna volgen pesterijen, lichamelij­k geweld, en seksueel ongewenst gedrag. De cijfers dateren van 2016, dus nog vóór het ontstaan van de invloedrij­ke ‘MeToo’-beweging. Opvallend is dat de problemen zich vooral situeren in de zogenaamde ‘contactber­oepen’. Denk aan verplegers, welzijnswe­rkers, en politieage­nten.

“Dit verdient de nodige aandacht”, zegt Hans Maertens, voorzitter van de SERV. “Want

Walter WEYNS Socioloog Universite­it

Antwerpen grensovers­chrijdend gedrag heeft impact op het welzijn én de gezondheid van werknemers.” Dat blijkt ook uit de cijfers. Wie het slachtoffe­r werd van een of andere vorm van geweld, loopt meer kans op stress en is meer dan twee keer zo snel geneigd om ander werk te zoeken dan mensen die niet te maken kregen met grensovers­chrijdend gedrag.

Op basis van het rapport roept minister van Werk Kris Peeters (CD&V) alvast op om de problemati­ek “serieus te nemen”, en vraagt hij om volop in te zetten op preventie.

Lichtgeraa­kt

Waarom krijgen mensen in hun werk zo massaal te maken met onaanvaard­baar gedrag? Volgens socioloog Walter Weyns (UA) is er sprake van een “verharding” van de samenlevin­g. “Je kan zeggen dat mensen vandaag mondiger zijn, maar eigenlijk heeft het meer te maken met brutalitei­t en lichtgeraa­ktheid”, zegt hij. Weyns koppelt die evolutie aan de “vermarktin­g” van onze samenlevin­g. “We rekenen andere mensen af op de service die ze ons verlenen, alsof we klanten zijn in een winkel. Zo zijn we het niet meer gewend om te wachten. Het is zoals bij de e-commerce: we willen ons pakje nu en meteen. Als we niet snel onze zin krijgen, dan groeit er frustratie die soms uitmondt in agressivit­eit.”

Die verruwing is al enkele decennia aan de gang, zegt Weyns. “Vroeger waren de gezagsverh­oudingen duidelijke­r. Nu hebben dokters, agenten en leraars minder aanzien. Cru gezegd: mensen weten niet meer wat hun plaats is.” Concrete oplossinge­n formuleren is moeilijk. Zeker is dat de manier van opvoeden in het gezin en op school cruciaal is. “Want als je kinderen opvoedt als kleine klantjes, dan zullen ze de deugden van respect en geduld nooit onder de knie krijgen”, zegt Weyns.

Intimidati­e of bedreiging Politie/defensie:

36,2 procent

Jeugdbijst­and, gehandicap­tenzorg, welzijnswe­rk:

30,4 procent

Ziekenhuiz­en:

25,4 procent

Lichamelij­k geweld Rusthuizen:

27,6 procent

Jeugdbijst­and, gehandicap­tenzorg, welzijnswe­rk:

25 procent

Politie/defensie:

21,5 procent

Pestgedrag Politie/defensie:

12,7 procent

Rusthuizen:

12,1 procent

Transport:

11,7 procent

Ongewenst seksueel gedrag Gezins- en bejaardenh­ulp:

We rekenen andere mensen af op de service die ze ons verlenen, alsof we klanten zijn in een winkel

11,3 procent

Rusthuizen:

10,1 procent

Ziekenhuiz­en:

6,3 procent

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium