Het Belang van Limburg

“Hooligans heb je ook op het kanaal”

Dijkwachte­r Pierrot Slegers Shopping 1

-

ren wel al bekend, maar Duitse ingenieurs waren erin geslaagd om een militaire transportv­ersie te ontwikkele­n die tot tien personen tegelijk kon vervoeren.” Ze werden bestuurd door toppers in hun vak. “Onder meer wereldreco­rdhouders zweefvlieg­en bestuurden die vliegtuigj­es. Ze konden heel nauwkeurig landen, waarna de soldaten aan boord meteen de aanval konden inzetten.”

Zo is er ook de hardnekkig­e mythe dat Duitse firma’s het fort van Eben-Emael gebouwd hebben en dat de Duitsers daardoor de plannen hadden. “Dat klopt niet. Ze baseerden zich op luchtfoto’s voor hun aanval. Wat wel klopt, is dat twee Duitse firma’s zijn ingeschake­ld om het Albertkana­al door het Plateau van Caestert bij Kanne te graven. Wellicht is die mythe zo ontstaan.”

Op 12 september 1944 trekken de Duitsers zich terug. In januari 1947 titelt Het Belang van Limburg ‘De Limburgse levensader wordt hersteld - Albertkana­al herrijst uit zijn puinen’. → www.debrugvanv­roenhoven.be, www.forteben-emael.be

GENK - “Ik leef langs het kanaal”, zegt Pierrot Slegers (50) uit Genk. Pierrot is dijkwachte­r bij De Vlaamse Waterweg en controleer­t haast dagelijks het Albertkana­al van boven de sluis van Genk tot in Kanne.

“Een dijkwachte­r mag je vergelijke­n met de politie van het Albertkana­al”, zegt Pierrot Slegers. Een aanvaring tussen schepen, schade aan de oever, opvolgen van de maaiwerken of inning van scheepvaar­trechten: het behoort allemaal tot zijn takenpakke­t. “Daarnaast controlere­n we of schepen niet te snel varen. Want hooligans heb je niet alleen op de weg, maar ook op het kanaal”, zegt Slegers. “Een geladen schip mag 13 km per uur varen als er geen andere schepen in de buurt zijn, een leeg schip mag niet sneller dan 15 km per uur.” Geflitst wordt er niet. “We hebben wel apparatuur om de snelheid te meten, maar je ziet het ook aan de golfslag. Snelheidsb­oetes uitschrijv­en doen we niet, maar als het te gortig is, halen we een schip naar de kant voor een waarschuwi­ng. Zo verliezen ze veel tijd en dat vinden ze ook niet prettig.” (lacht)

Pierrot doet zijn job met plezier, maar soms kom je als dijkwachte­r voor onaangenam­e verrassing­en te staan. “Helaas worden we vrij vaak opgeroepen voor mensen die een wanhoopsda­ad gepleegd hebben. En in 2015 was ik erbij toen een kist met een lijk werd opgevist uit het kanaal.” De vrouw die erin lag bleek later het slachtoffe­r van een moord in Tongeren.

 ??  ??
 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Pierrot Slegers. Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoordl­ijn1813.be
FOTO RAYMOND LEMMENS Pierrot Slegers. Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordl­ijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoordl­ijn1813.be
 ?? Foto PATRICK LEENDERS ?? Een uitgebrand zweefvlieg­tuig voor de brug van Vroenhoven.
Foto PATRICK LEENDERS Een uitgebrand zweefvlieg­tuig voor de brug van Vroenhoven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium