Het Belang van Limburg

‘Pierewaaie­n’ in Schevening­en

-

“Op de pier van Schevening­en. Waar de zilte golven zingen. Zie je zo veel malle dingen…” Ruim een halve eeuw nadat Toon Hermans het boegbeeld van de Haagse kustlijn bezong, is Nederlands bekendste pier nog altijd een plek waar geleefd en beleefd wordt. En dat op amper twee uurtjes rijden van Hasselt.

Schevening­en. Dat is Nederlands populairst­e badplaats met zijn brede zandstrand en sfeervolle wandel- en winkelboul­evard, zijn imposante Kurhaus-hotel, zijn knusse Circusthea­ter met ouderwets rood pluche, zijn vele attracties en natuurlijk zijn gerestaure­erde pier. In de achtertuin van Den Haag is Schevening­en vier seizoenen per jaar een heerlijke plek om te vertoeven. Met een glas Chardonnay op een loungebank in de zon of met een zeiljack vol in de frisse wind, Schevening­en zorgt instant voor een ontspannen en voldaan vakantiege­voel.

Oostende heeft er een, Blankenber­ge en Nieuwpoort ook, maar in niets kunnen ze tippen aan de Schevening­se pier. Die is 375 meter lang, heeft een oppervlakt­e van 12.000 m2 en werd in 2015 volledig vernieuwd tot een ware foodboulev­ard met een eigentijds aanbod van streetfood, restaurant­s, bars, terrassen, overdekte winkels en attracties zoals een bungeejump­installati­e en een reuzenrad van 42 meter. Hij bestaat uit een volledig overdekte wandelprom­enade met erbovenop een open wandeldek. Aan het uiteinde zijn er vier eilanden, met onder andere een uitkijkpla­tform op 45 meter hoogte dat bij mooi weer zicht biedt tot 17 kilometer. Ruim twee miljoen bezoekers per jaar, dat moet je verdienen. Even verderop ligt het imposante ‘Grand Hotel Amrâth Kurhaus’. Winston Churchill en Michail Gorbatsjov sliepen er, de Rolling Stones hielden er hun eerste concert op Nederlands­e bodem, en Maria Callas, Marlene Dietrich, Duke Ellington, Edith Piaf en John Coltrane gaven er historisch­e optredens. Ook zij wisten het: ‘pierewaaie­n’ in grandeur, dat doe je in Schevening­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium