Het Belang van Limburg

Alerte buurvrouw alarmeert bewoners van brandend huis

-

Een alerte buurvrouw die haar hondje uitliet, zag gisternach­t rond drie uur rook opstijgen uit een woning in de Hemelrijks­traat. Ze alarmeerde meteen de hulpdienst­en. “Die vrouw heeft ons gered. Ze is komen aankloppen en heeft ons tijdig wakker gemaakt”, vertellen Edwin en Micheline geëmotione­erd. Een buurman kon in alle chaos ook nog de hond van het gezin redden.

In de garage van het woonhuis brak maandagnac­ht tegen 3 uur brand uit. “We lagen op dat moment in bed. Een buurvrouw had de rook opgemerkt en ze is meteen komen aankloppen om ons wakker te maken. We zijn haar heel dankbaar. Wie weet wat er zou zijn gebeurd als ze de brand niet tijdig had opgemerkt”, zegt bewoonster Micheline (45). “We zijn dan samen met ons dochter tijdig het huis uit geraakt. Mijn man Edwin heeft vervolgens de tuinslang aangeslote­n en hij heeft geprobeerd om het vuur te blussen, maar de vlammen waren te hevig.”

Hond gered

Smeulend plastiek en autobanden zorgden voor een hevige rookontwik­keling. Door de hitte sneuvelen meerdere ruiten en de vlammen sloegen tegen de buitenmure­n. “Op dat moment sloeg de schrik ons om het hart. Onze hond was nergens te bespeuren. Mijn man is dan terug naar binnen gegaan in de zware rook om onze rottweiler Phebe te zoeken. Maar toen bleek dat de buurman hem al eerder had opgemerkt en veilig had meegenomen. Gelukkig is dat goed afgelopen.”

De brandweer van de zone Oost-Limburg kon uit de brandende garage ook nog een scooter naar buiten te trekken, om vervolgens met ademluchtt­oestellen de vlammenzee te lijf te gaan. Het huis leed veel roetschade en de brandweer blies met grote ventilator­en de rook uit de getroffen woning. “Door de brandschad­e, de roet en de geur is het niet mogelijk om in het huis te wonen. Wellicht zetten we een caravan achter het huis als tijdelijk onderkomen”, aldus de bewoners.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? De brandweer kon de door het vuur gehavende scooter nog uit de brandende garage sleuren.
FOTO JOHNNY GEURTS De brandweer kon de door het vuur gehavende scooter nog uit de brandende garage sleuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium